Свети великомъченик Мина – еталон за всички православни християни

В Горно Трапе беше почетена паметта на Св. Мина – патрон на параклиса в селото В Горно Трапе беше почетена паметта на Св. Мина – патрон на параклиса в селото

На 11.11.2022 г. в Горно Трапе беше почетена паметта на Св. Мина – патрон на параклиса в селото. Програмата за празника включваше вечерна празнична служба още в навечерието – 10.11., от 16 ч., а на 11.11. празнична литургия от 9.30 ч., празничен водосвет и освещаване на курбана от 11.15 ч.

Службите бяха проведени от отец Войден Божков в съслужение с църковния певец от Априлци Емил Стойчев.

В дъждовната сутрин малко хора присъстваха на литургията, повече уважиха водосвета и още повече богатата трапеза.

Емил Стойчев прочете кратка биография на светците Виктор и Викентий, чиято памет също се чества на 11.11., а подробно се спря на житието на Теодор Студит.

Отец Войден похвали жителите на Г. Трапе за построяването и поддържането на параклиса – дело, което Бог възнаграждава. Говори за св. Мина - велик светител и воин, който се отдалечава по-късно за аскетичен живот, но слиза от планината в равнината, за да изобличи езичниците. Последва съдебен процес срещу Мина и мъченическа смърт. Преди нея произнася заветни слова: "Христов съм, бях и ще бъда!". Към това призова и отец Войден – да сме с Бога сега, винаги и во веки веков. Свети Мина ни учи да постоянстваме в християнската вяра, затова е еталон за всички православни християни. Празникът има преди всичко духовно естество, затова трябва духовно да го празнуваме. С "Многая лета" отец Войден пожела много благодатни години.

Отец Войден за живота на Св. Мина:

Отец Войден поздравява с празника след водосвета:

След водосвета поръси миряните с китка здравец и покани всеки един да каже имена за здраве  на свои близки, като мина покрай присъствалите на службата. В приветствието си след водосвета похвали жителите на  Г. Трапе, кмета Магдалена Цвяткова и църковното настоятелство, които с труд са съградили храма. Говори за чудотворната икона на св. Мина в Обрадовския манастир. Отново призова хората да са с Бога, защото с него имат всичко.

Кметът М. Цвяткова поздрави с празника дошлите в храма.

В уютна обстановка беше приготвена трапеза. Отец Войден освети курбана. Гости бяха зам.-кметът Ангел Ангелов и инж. Николай Райковски от Община Троян. Кметицата мина по масите и се чукна за здраве с гостите и съселяните си.

Така отец Войден и М. Цвяткова уважиха всички на големия християнски празник.

Споделяне

Галерия със снимки