Троянци от Планинска спасителна служба са от първите заминали в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция

Марин Хитров и Минко Банчев Марин Хитров и Минко Банчев Снимки: БЧК - Ловеч

Марин Хитров и Минко Банчев с кучето Берго от Троянския отряд към Планинската спасителна служба (ПСС) са сред 12-те български планински спасители, заминали за Турция да помагат за издирването на оцелели от страховитите земетресения на 6 февруари, съобщават от областния съвет на Български Червен кръст (БЧК) в Ловеч.

Серията земетресения в малките часове на 6 февруари в Турция и Сирия, най-тежкото от които 7,8 степен по скалата на Рихтер, доведоха до сериозни разрушения, хиляди жертви, ранени, в неизвестност и затрупани под руините на разрушените сгради.

България реагира светкавично на трагедията още същия ден, 06.02., и за Турция излетяха два товарни самолета „Спартан“ на българските ВВС, натоварени с тонове техника, включително автомобили и спасителни екипи. Мисия без аналог, определи акцията полк. Филип Ангелов, командирът на 16-та авиобаза, откъдето излетяха самолетите.

Общо 58 души спасители, основно пожарникари от София и Пловдив, са отпътували за Турция по суша и въздух, като сред тях са и 12 планински спасители с 5 кучета – да помагат в издирването на пострадали. Сред тези доблестни български мъже са и двама троянци – членовете на Троянския отряд към Планинската спасителна служба (ПСС) Марин Хитров и Минко Банчев, водач на кучето Берго. Целта е да помогнат в издирването на пострадали.

От БЧК обявиха национална кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите в земетресенията в Турция и Сирия. В момента най-неотложни са нуждите от топли дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали. От БЧК апелират за съпричастност и към българските фирми-производители, призовавайки ги да подкрепят кампанията както с посочените артикули, така и със семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии.

Успех в мисията, очакваме ви живи и здрави в Троян!

---

По информация на БЧК - Ловеч и БТА

 

Споделяне