Семейният фестивал „Лятно театро 2023“ идва в Троян на 30. май

Най-големият пътуващ фестивал в страната гостува с богата програма за малчуганите и техните родители.

На 30. май от 14 ч. на площад „Възраждане“ идва най-големият пътуващ фестивал в България „Лятно театро“, спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция“. Гостуването е по покана на община Троян и е подарък за всички деца в града по случай предстоящия им празник.

Фестивалът започва в 14 ч. с най-доброто от репертоара на „Малка театрална компания“ за малчуганите и техните родители - компилацията от най-веселите игри на открито „Лятна игротека“, работилницата „Супергерои“ за кукли от дървени пръчици, ателието за рисуване върху лице „Шарени муцунки“ с начален час 15 ч. и кукленото представление „От кулата“ от 4 следобед. Празникът ще завърши с любимото на всички деца шоу със сапунени балони на театър „Мале, мале“, наречено „Сапунени фантазии“, което започва точно в 17 ч. През целия ден на разположение на зрителите е арт инсталацията с разширена реалност „Тайник на чудатостите“, в която чрез магията на най-новите технологии деца и родители откриват скритите тайни на виртуален скрин, пълен с вълшебства.

Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. 

Тазгодишното турне обхваща 15 малки общини, а след Троян фестивалът продължава обиколката си в Нови пазар (31. май), Севлиево (1. юни), Елхово (2. юни), Бяла (3. юни), Смядово (4. юни) и Исперих (5. юни). На 16. юни „Лятно театро“ е на гости на Чирпан, а на 17-и е в Ямбол. През юли идва ред на Дряново (15. юли) и Царево (17. юли). На 26. август фестивалът гостува на празника на Девня, а на 27-и е в Димитровград.

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първия в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.    

Пълната програма ще откриете на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro 

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, община Троян и любимите на децата Кубети.

Споделяне