Ползотворна среща на министър Кирил Вътев със земеделски производители от Ловешка област

Mинистър Кирил Вътев на среща със земеделски производители от Ловешка област в Троян Mинистър Кирил Вътев на среща със земеделски производители от Ловешка област в Троян Снимки: Донка Михайлова

На 1.02.2024 г. салонът на Община Троян беше препълнен с производители от област Ловеч.

Срещата на министъра на земеделието и храните с хората, които хранят нашата област, беше открита от кмета Донка Михайлова. Тя с радост подчерта важността на гостуването на министъра в нашия край. Представи гостите:  зам.-министър Георги Тошев, зам.- областен управител Нели Читинова, експерти от Министерството на земеделието и храните, депутатите от област Ловеч Искрен Арабаджиев, Ирена Анастасова и Николай Дренчев.

Министър Кирил Вътев сподели причината за посещението си – Троян е общината, която храни децата със собствено производство. Намерението на министъра е във всеки град да има магазин с произведени в селището храни, в България храненето да е с български продукти за децата до седми клас. Екипът на министъра е дошъл  да проучи модела и да го задейства максимално. Според него единствената пълноценна храна е произведената в България, с нея са се хранели нашите предци, затова нашият геном е адаптиран към нея - към българската храна.

Г-жа Донка Михайлова съобщи, че троянският модел за първи път предизвиква интереса на Министерството на земеделието. Тя разказа на живо и с мултимедия за желанието ѝ децата да се хранят с екологично чиста храна, за осъщественото обединено хранене с малко повече наука и специалисти. Припомни за създаването на сливовата и ябълкова овощна градина – 3 декара, за оранжериите панелен тип, в които растат листни зеленчуци, домати, краставици, тиквички, за картофената нива и кошерите. За подрастващите се прави мармалад без захар. Така нашата община става първата, регистрирана като земеделски производител. Резултатът е, че децата са се доближили до нормите за тегло и ръст, по-малко са с диабет. Разказа и за безплатното ски училище и курсове по плуване. През 2024 г. моделът за здравословно хранене ще се въведе и за учениците след изграждане на базата. Заедно с Министерството на земеделието ще се изгради българският модел на общините.

Министър Вътев е убеден, че се постига много повече с такъв модел, чрез който децата ще придобият навици за правилно хранене.

От екипа на Министерството присъстваха още Аделина Стоянова, Драгомир Драганов, които отговаряха подробно на въпросите на земеделските производители или ги насочваха да споделят проблемите си писмено. Предложенията им ще бъдат представени на предстоящия Консултативен съвет и ще се търсят решения.

---

Снимки: Facebook / Донка Михайлова

Споделяне