Откриха българо-китайска художествена изложба в китайския град Дзиндъджън

Българската делегация с колегите си от китайския град Дзиндъджън Българската делегация с колегите си от китайския град Дзиндъджън

Няколко месеца след подписването на намерение за партньорство с китайския град Дзиндъджън, българо-китайска художествена изложба „Керамични преходи” бе открита.

Първа съвместна дейност след подписването на двустранно писмо за намерение за установяване на приятелски връзки, с цел насърчаване на взаимното разбирателство и приятелство между българския и китайския народ, укрепване и развитие на сътрудничеството между двете страни. След като през месец септември 2023 г. китайска делегация бе в Троян за установяване на контакт и участие в изложба в Националното изложение на занаятите Орешак, троянски занаятчии бяха поканени да посетят китайския град и да творят на място. Поради програмата си Кметът Михайлова нямаше възможност да присъства лично на откриването на изложбата, но изпрати поздравителен адрес с пожелания за успех на творците.

На 1 май 2024 г. в гр. Дзиндъджън, провинция Дзянси, бе открита българо-китайска изложба за съвременно изкуство „Керамични преходи”. В нея са представени творби на българските автори Георги Миленов, Емилия Емилева, Ива Иванова, Мария Ганева, Мария Димитрова, Михаела Каменова, Надежда Христова, Ралица Йовкова и Цветан Донковски, както и на китайските творци Джън Уънцин, Жуан Юелай, Сун Июн, Тан Дану, Уан Дзие, Ци Джъню и Ю Хуей. Куратор на изложбата е проф. д-р Асадур Маркаров, български преподавател в Департамента по скулптура на Центъра за изследвания на художествения текстил „Върбанов” към Китайската художествена академия. 

На откриването присъстваха всички български и китайски автори, проф. д-р Асадур Маркаров, както и генералният консул на България в Шанхай Владислав Спасов и зам.-директорът на Националната пилотна зона за иновации и приемственост в керамичната култура на Дзиндъджън и директор на Дзиндъджън холдинг за керамична култура и туризъм г-н Лиу Дзъли. Водещ на церемонията беше директорът на Центъра за керамични изкуства Таосичуан г-жа И Гуанян.

В своето обръщение към присъстващите генералният консул Владислав Спасов отбеляза постигнатите успехи в сътрудничеството между гр. Троян и гр. Дзиндъджън през последните две години. Открои ролята на проф. д-р Асадур Маркаров за развитието на връзките в сферата на изкуството между България и Китай. Оцени високо значението на гр. Дзиндъджън за запазване и развитие на керамичното изкуство и художествените занаяти като цяло. От своя страна, г-н Лиу Дзъли подчерта, че изложбата се явява продължение на откритата през септември 2023 г. в България Изложба за керамично изкуство и културен обмен между Центъра за керамични изкуства Таосичуан, Дзиндъджън и Националното изложение на художествени занаяти и изкуства – Орешак, Троян. Той изрази желанието на китайска страна за продължаване на сътрудничеството между местните власти и художествените среди на двете страни в сферата на керамиката и произведенията на изкуството от метал, стъкло, дърво и текстил.  

Българо-китайската изложба „Керамични преходи” ще е достъпна за посетители в гр. Дзиндъджън до 30 юли 2024 г.

---

Община Троян

Споделяне