Празниците в Орешак вече започнаха, чакат се височайши гости

Троянският манастир „Успение Богородично” е готов за своя храмов празник. Негово Светейшество патриарх Неофит ще води празничната литургия, каквато е традицията още от дълголетното управление на неговия предшественик дядо Максим, който спи вечния си сън в манастирския храм.

Най-вероятно ще се спази и друга традиция – този край да е посещаван именно на Голяма Богородица от стоящите начело на държавата, но това ще се разбере в празничния ден. Вярващите още си спомнят какво стълпотворение имаше на празника, когато тук дойде Симеон Сакскобургготски в качеството си на премиер на страната. Бойко Борисов също е идвал многократно, както и всички премиери и президенти, откакто България върви по демократичен път.

Набира скорост и панаирът, който привлича с разнообразието на стоки, с бирариите и скарата.

Службата в празничния ден ще започне в 7 часа, в 11 часа Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица ще бъде отнесена в литийно шествие до параклиса, където ще бъде отслужен водосвет. В последните години многочасовото чакане за поклон пред иконата при параклиса е улеснено с огромни чадъри, които предпазват вярващите от жаркото слънце. За реда бдят и представители на дружество „Традиция”, светена вода може да получи всеки желаещ.

Споделяне