Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:01

Петковден – празник на 151-годишния град Троян

Празник на град Троян Празник на град Троян Снимки: HemusNews - новини за Троян и региона

Празникът на нашия град беше отбелязан по утвърден през годините сценарий – Света Божествена литургия в църkвата "Св. Петка", тържествено издигане знамето на гр. Троян от представители на Военно формирование 24430 под звуците на марша на 34-ти троянски полк, изпълнен от Общински представителен духов оркестър, изложба "Луксът на 19-ти век" в Музея на занаятите, забавни и спортни игри за децата на Троян, концерт на Помдон с мажоретки, празничен концерт с участието на Тони Димитрова и група "Петте сезона", празнична заря.

Водещата на тържеството на площад "Възраждане" Силвия Йовевска припомни имената на учени, артисти, спортисти – ярки личности, които са гордост за поколенията и представи официалните лица. Слово за празника произнесе Бистра Чолакова – временно изпълняваща длъжността кмет. Тръгвайки от историята, проследи развитието на града благодарение на предприемчивите троянци. Призова да бъдем обединени за неговото преуспяване. В приветствието на Ловчанския митрополит Гавриил беше прославена св. Петка като застъпница и пазителка на българския народ. Той призова местната власт да направи всичко възможно децата да останат в този прекрасен край. Водещата прочете поздравителен адрес от президента Румен Радев и съобщи откъде са изпратени още поздрави. Прочете стихотворение, посветено на Троян и представи Божидара Симеонова, която изпълни песента си "Моят Троян".

Директорът на Музея на занаятите откри Петковденската изложба. Нейната цел е да търси, открива и представя през годините различни акценти на градската култура от 19-ти и 20-ти век, не така изявена в Троян. Мобилната изложба "Луксът на 19-ти век" представя облика и декорацията на европейските домове през този период на "алафрангата", когато някои българи се увличат по европейската мода в облекло и бит. Включва основна част от експозицията "Дарени и спасени съкровища" на Регионален исторически музей Бургас и показва промените във вещния свят на градското население. Специален гост беше проф. Николай Ненов от Регионален исторически музей Русе, който откри и представи изложбата. Ценните образци са от френска и румънска колекция. През 2016 г. цитираните музеи избират темата и в настоящото си издание изложбата за девети път се представя пред публика. На Панаира на музейните изложби през 2016 г. получава от Министерството на културата награда за концепция на мобилна изложба в категория "Съвместна изложба".

Вечерта концертите на площада създадоха настроение с красивите танци на мажоретките и хубавите български песни на гостуващите певци. Зарята повиши емоциите докрай.

По-долу в галерията може да проследите целия празничен ден в снимки.