Войден Божков е новоръкоположен за дякон в троянската църква "Св. Параскева - Петка"

Ръкополагане на дякон Войден Божков Ръкополагане на дякон Войден Божков Снимка: www.bg-patriarshia.bg - официален сайт на БПЦ

На 1 декември (неделя), 24-годишният троянец Войден Божков - син на архиерейския наместник на Троянската духовна околия ставрофорен свещеноиконом Марин Божков, бе ръкоположен в дяконски чин от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. Обредът бе изпълнен в приземния параклис "Св. Въведение Богородично" на новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в град Ловеч.

В православната църква съществуват три степени на свещенството, от ниска към висока са както следва: дякон, презвитер (свещеник, йерей), епископ (архиерей). Дяконът може да служи, но само като помага на свещеника по време на светите тайнства. Той няма право да извършва сам тайнствата.

Дякон Войден Божков е завършил духовна семинария, след което се дипломира с отличен успех в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С отличните си певчески качества, той е певец към храм "Успение Богородично" – град София. В последствие решава да се завърне в родния си град Троян и да започне служението си в троянската църква "Св. преподобна Параскева".

Митрополит Гавриил честити ръкоположението на новия дякон и му пожела да служи усърдно и всеотдайно, да бъде милосърден и състрадателен към хората, които имат нужда от неговата помощ. Архиереят изтъкна, че християните и особено духовниците следва да имат милосърдие и любов към хората, като истинското милосърдие е не когато за това се получава заплата, а когато то извира от душата и сърцето на човека.


*По информация и снимки на www.bg-patriarshia.bg - официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

**Използвана е информация от Уикипедия

Споделяне