Търсят общи решения за финансови проблеми на общините покрай короната

Донка Михайлова - Кмет на община Троян и зам. председател на УС на НСОРБ Донка Михайлова - Кмет на община Троян и зам. председател на УС на НСОРБ Снимки: Донка Михайлова

По покана на УС на НСОРБ чрез онлайн връзка кметове и народни прадставители от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти проведоха разговор по финансовите проблеми на общините и какви мерки да се предприемат за тези, които са в тежко състояние.

Троянският кмет Донка Михайлова, която е в Управителния съвет на Националното сдружение, съобщи, че към края на април приходите на най-големите общини са намалели с над 75%, на областните центрове с 40-65% и на средните и малките общини с 20-45%.

Община Троян, която е една от най-стабилните в страната финансово, вече изпитва сериозни затруднения поради намалелите приходи. Само за април е събрала с 23% (800 хиляди лева) по-малко от местни данъци и такси и неданъчни приходи в сравнение със същия период миналата година.

Михайлова добави още, че депутатите са усетили тревогата на кметовете за финансиране на комуналните дейности, за запазване на доплащанията, които се правят в детските градини и яслите, в домашния социален патронаж, в училищата и социалните услуги, и са се обединили около общо разбиране за нужните мерки. Очакванията са това разбиране да бъде отразено в законодателните текстове.

Преди дни Михайлова каза пред БТА, че общините очакват авансово да им бъде преведена целевата субсидия и да им бъде предоставена възможност за безлихвени кредити така, както се предлага на бизнеса. По думите ѝ общините настояват и за промени при използването на средства по някои оперативни програми, от които в момента не могат да се възползват.

Споделяне