Проф. Цочо Бояджиев е лауреатът на Националната награда за поезия "Иван Николов"

Проф. Цочо Бояджиев в предаването Култура.БГ по БНТ Проф. Цочо Бояджиев в предаването Култура.БГ по БНТ Снимка - кадър: БНТ

Професорът, поетесите Божана Апостолова и Албена Тодорова бяха полазниците на 20.12.2021 г. – Игнажден, в предаването Култура БГ на водещия Димитър Стоянович. Поводът – наградата на поета Ц. Бояджиев за книгата "Кухата сърцевина на живота".

Наградата е учредена преди 25 г. от  Божана Апостолова, собственик на издателство Жанет 45, в което се издава само българска литература. Имало е 50 кандидати, а за изтеклата година от месец септември 2020 г. до .09.2021 – 11. Нейният пръв лауреат преди 25 г. е бургаският поет Христо Фотев. Нашият съгражданин Цочо Бояджиев изрази радостта си, че е в кохортата на наградените досега поети. Разказа сантиментален спомен от казармата, когато се е криел в парка да чете светлата, нежна поезия на Иван Николов, а старшината е мечтаел да изгори всички книги на войника и да танцува около тях. Поезията за Бояджиев е един език, който изразява част от човека, а друг език на професора са лекциите му по антична антропология "Другото Средновековие", които предстоеше да представи същата вечер.

Журито е присъдило голямата награда на Ц. Бояджиев, защото е много талантлив,именит, хубав поет, с когото е удоволствие да се срещнеш според Б. Апостолова. Книгата му е издадена от Силвия Чолева. Димитър Стоянович нарече "Кухата сърцевина на живота" изключително силна, въздействаща, умна книга.

Личната награда на Б. Апостолова е за  младата Албена Тодорова.

Божана Апостолова пожела , ако човек е прочел книга, да я даде на друг..., за да бъде  България държава на духовността. Едно подсещане, че най-хубавият коледен подарък може да бъде една книга!

*Предаването може да изгледате във видеото по-долу, което се предоставя от БНТ.

Споделяне

Медия