Студентът Христо Костов: Изпращам много емоционална година Избрана

Христо Костов и неговата наградата „Приятел на Държавна агенция Архиви“ Христо Костов и неговата наградата „Приятел на Държавна агенция Архиви“

Каква година изпращаш?

Бих казал, че изпращам една много емоционална година, защото през 2021 г. се случиха доста вълнуващи неща за мен, беше изпълнена с изненади, признания и с малко разочарования, но да се насоча към хубавите неща. Имах срещи с много интересни личности, получих високи признания за дейността ми в дадени сектори и успях да реализирам няколко дълго очаквани от мен проекти.

Какво преживя?

За мен 2021 г. беше година, изпълнена с изпитания, непознати и вълнуващи преживявания, с много запозанства и срещи с едни достойни и запомнящи се хора, от които съм научил по нещо, което ми е останало като спомен за всеки един от тях.

Какво научи за себе си?

Ако трябва с една дума, ще отговоря с думата „кураж“, защото във времето, в което живеем, случващото се ни предразполага да се калим духовно, или иначе казано, както гласи една поговорка - „Здрав дух в здраво тяло“. Защото смятам, че когато човек има у себе си кураж, има и воля да покорява непознатото и да се пребори с всяка трудност, която е пред него.

Какви хора срещна?

Имах удовоствието през тази година да се запозная и да разговарям с много бележити българи, с някои от тях дори и да работя във Велико Търново. От политическия живот на България се запознах с Весела Лечева, Георги Първанов, Крум Зарков, от сферата на науката - проф. Анчо Калоянов, проф. Николай Даскалов, които са уникални всеки посвоему и всеки носи много ценни качества - професионализъм, честност, трудолюбие. Но от сферата на историята най-интересни за мен бяха контактите ми с една легенда в Историята на стария свят, а именно доц. д-р Владимир Попов, който е една изключителна личност за мен. По този въпрос смело мога кажа, че създадох контакти и приятелства с личности с главна буква, които оставиха трайна следа у мен.

Как виждаш света?

За пореден път през тази година бяхме свидетели на световни изпитания за човечеството, но за мен е важно да не падаме духом, а точно обратното - да се заредим със светлина в душите си, за да можем да прогоним черните облаци, които са надвиснали над всички нас.

Какво постигна?

Смятам, че беше ползотворна годината и доста неща успях да осъществя, първо няколко проекта, за които от доста време работя, като постоянната експозиция, посветена на историята на НУПИ „Проф. Венко Колев“ във фоайето на училището и други мои идеи, които видяха бял свят. Отделно имах няколко много интересни срещи през годината, които оставиха трайна следа у мен, като Националното събрание на НПСС във Велико Търново, на което имах честта да бъда протоколист. Имах честта и удоволствието да присъствам на официално посещение на руския посланник в България Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова, което беше във Велико Търново. Отделно участието ми в три предизборни кампании ми даде възможност да се срещна с много достойни български политици, като най-голяма чест за мен беше да бъда поканен да работя в Областния избирателен щаб на Румен Радев и Илияна Йотова за Велико Търново като организационен и технически сътрудник. Срещата ми с президентската двойка остави у мен едни много силни и мили спомени и впечатления от тях като личности и лидери.

Отделно за мен 2021 г. беше и година на големи признания за мен като наградата „Приятел на Държавна агенция Архиви“, която ми беше присъдена в национален мащаб за дейността ми в Държавен архив - Ловеч. С не по-малка тежест за мен е и друга награда, която получих - почетна грамота за особени заслуги от Клуба на дейците на културата – Ловеч. След всичко казано мога само да кажа, че за мен годината беше многоцветна и емоционална.  

Какво преодоля?

Като всеки човек и аз преодолях някои изпитания през изминалата година. За съжаление загубих няколко много ценни за мен приятели като инж. Пенчо Адърски, полковник Христо Йонков и др., но това е кръговратът на живота.

Въпреки всичко аз съм от хората, които се стараят винаги да гледат от светлата страна на живота и оптимизмът никога да не угасва в душата ми! Това е моята философия.

---

Христо Костов

Бел. ред.: Повече снимки може да разгледате в галерията по-долу!

Споделяне