Станка Марешка: Усилията ни са към танцовия спектакъл „Картини от България“ Избрана

Станка Марешка - секретар на читалище „Наука – 1870 г.” – Троян Станка Марешка - секретар на читалище „Наука – 1870 г.” – Троян

Равносметката за 2021 г. на Станка Марешка, секретар на читалище „Наука – 1870 г.” – Троян: Усилията ни са към танцовия спектакъл „Картини от България“.

В професионален план 2021 г. беше „шарена“ – тъкмо стартираме почти нормално читалищната дейност и... нови забрани, но тъй като съм благословена да работя със страхотен екип, се справяхме с всяка ситуация.

Читалището е богато с хората, които са в него – самодейци, читатели и разбира се, нашата невероятна публика.

Много се гордея с колегите си – щатни служители и ръководители. Невероятно е какви отдадени професионалисти работят в нашето читалище.

Удовлетворена съм, защото имаме няколко одобрени проекта за закупуване на нови книги, имаме и много приятели – дарители. По-спокойно се работи, когато знаеш, че хората оценяват твоя труд и са до теб. Радва ме и доброто партньорство на читалището с Община Троян.

Тревожа се, че културата и в частност читалищата не са в приоритетите на държавната политика. Дори със заповедите на здравните министри се оказа, че ние сме едни от най-опасните зони за разпространение на COVID и съответно с най-големи ограничения.

Въпреки това нашите усилия са насочени към реализиране на нещо много мащабно – танцовия спектакъл „Картини от България“, финансиран по проект на Национален фонд „Култура“ и Община Троян. Премиерата ще бъде през месец юли 2022 г. Да си призная, много се вълнувам от предстоящата работа по проекта.

В личен план годината не беше много добра. За първи път загубих човек от семейството, моят свекър, който беше много добър човек.  Като всяка майка най-много ме радват децата - малкият ми син, който е умно дете, с прекрасно чувство за хумор. Големият ми син, както и лъчезарната ми снаха ми дават много поводи за гордост, защото са отговорни млади хора и се справят сами.  Надявам се през 2022 година да ме направят баба.

В заключение ще кажа, че да се работи в читалище е лукс. Работиш с удоволствие, но срещу много ниско заплащане. За това съм благодарна на моя съпруг, който ми помага да правя това, което ме прави щастлива!

---

Станка Марешка

Споделяне