Хванахме се за зелено (рецептите на Донка Банковска)

Левурда (див чесън) Левурда (див чесън)

Да, вече се хванахме за зелено. Млада коприва има навсякъде, по слънчевите места и лападът вече оформя листенца, в градините лукът, чесънът и салатата са готови. Едва ли има някой, който да не знае как и какво може да си приготви с тези продукти. Днес ще ви предложа един малко по-непознат или по-точно казано, по-непопулярен листен зеленчук, но много полезен. Това е левурдата, или още наречена „див чесън“ заради специфичния си аромат. Бере се рано напролет, март - април преди цъфтежа. Лечебните му свойства са свързани предимно със стомашно-чревния тракт и с витаминозното му въздействие.

В  гурме кухнята се използва доста често за сос песто или за различни дипове. Аз обаче ви предлагам рецепти от традиционната кухня , подходящи за Великите пости, но и като съставна част за други ястия. Икономично, лесно за приготвяне, много различно, но вкусно.

СЕЛСКА САЛАТА С ЛЕВУРДА

Продукти:

  1. Левурда –около една шепа, нарязана за един човек
  2. Пресен лук – 2-3 стръка
  3. Сол, олио или зехтин, оцет

Начин на приготвяне: Отстраняваме дръжките, защото, макар и по-ароматни, са по-твърди, и нарязваме листата в голяма купа. Прибавяме лука  и овкусяваме с дресинга от сол, олио и оцет. За него не предлагам количества, защото всеки има различен вкус – един обича по-солено,  друг по-кисело. По принцип не се ограничавайте  в рамките на количеството, а гответе така, че да ви е вкусно и това да е Вашето ястие.

Ако не спазвате строг пост, може за украса да добавите и едно или две сварени яйца или пък  лъжица-две кисело мляко.


ПЪРЖЕНА ЛЕВУРДА

/за тези, които не постят/

Продукти:

  1. Левурда – три-четири шепи
  2. Кромид лук –средно голяма глава
  3. Краве сирене – стотина грама
  4. Сланина или олио – по ваше желание
  5. Яйца - по едно на човек
  6. Пресен дивисил

Начин на приготвяне: Нарязваме на дребни резенчета сланината и леко я запържваме. Към нея прибавяме нарязания кромид лук. Пържим две-три минути на не много силен огън. Прибавяме левурдата и бъркаме, докато тя омекне .Чукаме яйцата, още няколко движения с лъжицата и отнемаме ястието от огъня. Натрошаваме сиренето, а остатъчната топлина довършва вкусотията. Поднасяме  я топла, с нарязан на дребно дивисил. Не солим, защото имаме солени продукти.

Да ви е вкусно!

---

Донка Банковска

* Бел. ред.: Донка Банковска е известна личност в нашия край. Живее в Бели Осъм, където е водеща фигура в читалището. Общественичка е, беше избрана и в Общинския съвет. Обича да готви, да домакинства, има образцова градина с много цветя, знае как се правят много неща, истинска енциклопедия е и който следва съветите и, няма да сгреши.

Споделяне