Сряда, 17 Февруари 2021 18:35

Владо Илиев 12-и в индивидуалната дисциплина на Световното първенство

Владимир Илиев (снимката е илюстративна) Владимир Илиев (снимката е илюстративна) Снимка: GettyImages, DeFodi Images

Троянската гордост Владимир Илиев направи най-доброто си състезание през настоящия сезон по биатлон и се класира на 12-о място в индивидуалния старт на 20 км на Световното първенство в словенския зимен център Поклюка.

Владо беше почти безпогрешен на стрелбището и допусна само една грешка в 20-те си изстрела, което според правилата му коства 1 минута наказание и общо изоставане на финала от 2:33.3 мин. от победителя. С това си класиране, той спечели 29 точки, след като в преследването на 12,5 километра завоюва 3 - първите за България на първенството. Tова е второто най-успешно представяне на Владимир Илиев на световно първенство след сребърния му медал на шампионата през 2019 г. в Йостерсунд, отново в същата дисциплина.

Световен шампион за първи път стана Стурла Холм Лагрейд (Нор), който стреля безпогрешно и измина дистанцията за 49:27.6 минути. Сребърния медал бе спечелен от германеца Арнд Пайфер, който също стреля без грешка, но бе по-бавен в ски бягането с 16.9 сек. Бронзът е отново за Норвегия, спечелен от Йоханес Дале, който допусна една грешка и изоставане от 40.9 сек.

От другите българи в националния отбор, Димитър Герджиков завърши на 50-о място с 2 грешки и изоставане 5:34.2 минути, Антон Синапов финишира 59-и с 4 грешки и изоставане от 5:58.1 минути, а Владимир Оряшков завърши 89-и с 4 грешки и изоставане от 10:30.9 минути.

Вчера се проведе и индивидуалното състезание на 15 км при жените, където нашата съгражданка Милена Тодорова допусна 6 грешки и завърши на 54-а позиция. Шампионка стана чешката състезателка Маркета Давидова с 0 грешки, следвана на 27.9 сек. от шведката Хана Йоберг с 1 грешка и на 1:04 мин. от норвежката Ингрид Тандреволд също с 1 грешка.

Утре от 16:15 ч. наше време е индивидуалната смесена щафета, в която участват по един мъж и една жена от нация. В нея Владо и Милена ще са тандем.

Дисциплината "Индивидуален старт" е с дистанция 20 км. Състезателите правят 5 обиколки по трасето, като стрелят 4 пъти – първата и третата стрелба са в положение легнал, втората и четвъртата – в положение прав. Състезателите стартират на равни интервали от по 30 секунди. Всяка грешка в стрелбата се наказва с 1 наказателна минута, която се добавя към времето на състезателя. Победител е състезателят с най-добро време.

Ако желаете да изгледате днешното състезание, може да го направите от прикаченото видео по-долу, което се предоставя от BiathlonWorld.

www.HemusNews.com

Медия