Големите троянци Минко Банчев и Петър Матов спечелиха в RedBull Bike the Balkan за Иво

Големите троянци Минко Банчев и Петър Матов с кауза за Иво Големите троянци Минко Банчев и Петър Матов с кауза за Иво Снимка: Facebook профил на Минко Банчев

Нашите съграждани Минко Банчев и Петър Матов (отбор The Barbarians) завоюваха второто място в най-епичното планинско състезание на годината RedBull Bike the Balkan.

Шестетапното маунтин байк състезание започна на 23.08 от връх Ком в 7:00 сутринта и завърши на нос Емине на 28.08 в 20:30 вечерта. 16-те завършили състезатели коментират, че въпреки многото трудности, нелекото трасе и чревният вирус, който застига над 10 човека по време на състезанието, те истински са се забавлявали и не са чувствали останалите като конкуренция, а като истински приятели, с които са преживели нещо невероятно.

Каузата, зад която застанаха нашите съграждани, бе благотворителна.

Още в самото начало те обявиха в социалните мрежи, че всичко, което спечелят от престижното състезание - бюджет, спонсорство и награден фонд, ще дарят на нашия съгражданин Ивайло - борбеният мъник, който се бори с диагнозата "Детска церебрална парализа", и който според специалисти в Турция има много голям потенциал да се възстанови напълно. За да се постигне това обаче, има нужда от интензивна рехабилитация в нашата съседка. За пълноценен и нормален живот, за да може да тича, скача и играе редом със своите връстници, заявяват Минко и Петър.

Сега Минко и Петър организират Благотворителна презентация и търг Bike the Balkan for Ivo, която ще се проведе на 13 септември от 18:30 часа в двора на Основно училище „Иван Хаджийски“ гр. Троян. На нея, както става ясно от страницата на събитието, нашите съграждани ще отговарят на въпроси и ще въвлекат виртуално гостите в магията на приблизително 600 км маршрут от връх Ком до нос Емине. Ще се проведе и благотворителен търг на тематични картини със стартова цена 50 лева и наддаване, палатката в която са нощували - със стартова цена 100 лева, 4 екипа за колоездене, всеки със стартова цена 50 лв. Отново всички средства ще отидат в помощ на Иво. 

ПРОГРАМА:

  • 18:30-19:00 - Начало и време за разглеждане на експонатите от търга;
  • 19:00-19:30 - Презентация на събитието „Red Bull Bike The Balkan“;
  • 19:30-20:00 - Провеждане на търг;
  • 20:00-20:10 - Благодарности и закриване.
 

Ако желаете да помогнете на Иво, ето я и дарителската сметка: 

Първа инвестиционна банка

IBAN BG41FINV91501317541755 

Титуляр: Ивайло Станиславов Цветанов 

*** 

Повече за състезанието RedBull Bike the Balkan.

В него стартираха общо 14 отбора, от които 8 успаха да преминат приблизителното разстояние от 600 км от връх Ком до нос Емине. То бе спечелено от Цветан Иванов и Димитър Михайлов (отбор Doppelherz), които изминаха трасето за 6 дни и общо време активно каране 44:44:10. На второ място, както посочихме по-горе, завърши отбор The Barbarians (Минко Банчев и Петър Матов) с време 49:24:59. Трети в състезанието са Самуил Велинов и Радослав Арнаудов с време 66:12:13.

Ето какво коментира най-младият участник в състезанието и победител в първото издание на Red Bull Bike the Balkan: "Маршрутът беше караем, което беше супер за нас. Припомнихме си чувството да се рееш сред природата с колело, което е страхотно. Имахме сили в краката, имахме други проблемни болки, но за сметка на това целият етап протече както трябва. Чувството да завършим тук е изключително приятно и не може да се обясни."

Важно е да се отбележи, че в каузата на нашите момчета със сумата от 500 лева са се включили и от екипа на Ути Бъчваров, които отговаряха за храненето на участниците и екипа по време на събитието. Към каузата се е включил и отбор "Гларусите" с още 500 лв., които им бяха връчени като специална награда за Fair play по време на събитието. Троянските състезатели ще посочат всички дарители на благотворителната презентация.

В състезанието взеха участие и две представителки на нежния пол. Единствените момичета, записали се в състезанието, прекосиха България на колела за 82:44:16 и 6 дни активно каране. Въпреки тежкото трасе, носенето на гръб на колелата, лошото време и гръмотевичните бури, Виктория Данова и Лили Ангелова поставиха рекорд за най-бързо преминаване на Ком-Емине от жени с колело. "Всички други жени, за които ни е известно, са минавали трасето за 10 и повече дни", казва Бойко Танчев, технически директор в Red Bull Bike the Balkan и многократен MTB шампион.

По време на надпреварата всички участници спяха в палаткови лагери на локации като паметник Арабаконак, Беклемето и вр. Ком, осигурени от организаторите.

В събота след финала специален гост на събитието е бил Ути Бъчваров, който е приготвил гала вечеря за над 150 гости, които са присъствали на награждаването в близост до нос Емине.

Още актуална информация ще намерите на Facebook страницата на събитието, както и на Instagram профил @redbullbulgaria.

Актуално време на всички участници по дни ще намерите на: https://results.loggator.com/.

***

Използвана е информация от Red Bull

Снимки: Фейсбук профилите на Red Bull, Минко Банчев и Петър Матов

Споделяне

Галерия със снимки