Майкъл Иванов и отборът на България се класираха на 18-то място в Купата на нациите по мотокрос

Българският отбор в Купата на нациите по мотокрос Българският отбор в Купата на нациите по мотокрос Снимки: Българска федерация по мотоциклетизъм (БФМ)

През изминалите почивни дни (25-26 септември) в Мантова, Италия, отборът на България в състав Майкъл Иванов, Николай Малинов и Петър Петров участва в Мотокросът на нациите (MXoN), който е едно от най-старите състезания на Международната Федерация по мотоциклетизъм (FIM). Нашият отбор се състезава със световни сили като Нидерландия, Франция, Италия, Великобритания, Германия, Швейцария, Белгия, Южна Африка. 

В съботния ден българският отбор зае 18-то място и се класира за финал "А". Най-добро класиране от българските състезатели направи Петър Петров, който кара за "КРМ Honda“ в клас Open - 12-ти, а победител в него стана нидерландецът Джефри Херлингс с КТМ. В клас MXGP Майкъл Иванов от "АИТ рейсинг тийм" с "Хускварна" завърши 17-ти, като първи е представителят на домакините Антонио Кайроли с КТМ. Николай Малинов с КТМ в клас МХ2, който също кара за тима на "АИТ рейсинг тийм" е 25-ти, а победител стана Том Виале от Франция с КТМ, съобщават от Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ).

Форматът на състезанието включваше по една свободна тренировка за всеки клас и квалификационен манш. След трите квалификационни манша в събота се прави временно класиране на отборите като се вземат двата резултата (независимо от кой клас) с най-малко точки (победителят в даден старт взема 1 точка, завършилия 20 позиция – 20 наказателни точки). Първите 19 отбора се класират директно за финалите. Останалите отбори (максимум 13) участват в "B" финал, като победителят в него получава правото да участва във финалите. 

Финалите в неделя се проведоха в три манша, като всеки състезател от даден клас реално участва със състезателите от другите два класа (MXGP-MX2, MX2-OPEN и МXGP-OPEN, 20 нации, 20 пилота от клас, общо 40 на бариерата). За крайното класиране се вземат 5-те най-добри резултата на нация. След неделните стартове Майкъл Иванов с „Husqvarna“, Николай Малинов с КТМ и Петър Петров с „Honda“ запазиха 18-то си място в крайното класиране.

Шампиони станаха представителите на домакините в състав Антонио Кайроли, Матия Гуаданини и Алесандро Лупино, които изпревариха с точка Нидерландия и с две точки Великобритания. След българския отбор в подреждането останаха нации като Швеция, Южна Африка, Полша, Словения.

---

По информация и снимки на БФМ

Споделяне