Станимир Беломъжев за БНР: Ще дам 120 процента от себе си в Чепеларе

Станимир Беломъжев Станимир Беломъжев Снимка: http://www.wsoc2017.ru

Над 230 елитни състезатели ще пристигнат в края на тази седмица за Европейското първенство по ски ориентиране, което ще се проведе в Чепеларе. Надпреварите ще важат и за Световната купа, а заедно с това ще се състоят световните първенства за ветерани и за младежи до 23 години. Една от най-големите звезди, която ще вземе участие в тези стартове, е Станимир Беломъжев.

Ето какво сподели той в интервюто за БНР:

„Чувствам се добре. В момента съм на Белмекен. Подготовката върви нормално. Здрав съм. Надявам се всичко до европейското първенство да мине гладко и да нямаме проблеми. Виждате в другите зимни спортове как наши състезатели без абсолютно никакви симптоми дават положителни тестове. На това европейско първенство заради мерките за сигурност и ние ще бъдем подложени на доста тестове. Много ще е нелепо цяла година да си тренирал и да си се готвил и в навечерието на състезанието да излезе положителен тест. Това ще провали целия труд, които си положил“, сподели специално за БНР най-добрият ни състезател по ски – ориентиране Станимир Беломъжев.

„Като цяло при нас европейското първенство е по-силно от световното. Всички големи нации и всички лидери в нашия спорт ще бъдат тук. С част от отборите – Русия и Норвегия, в момента се подготвят заедно с мен на Белмекен. На 100 процента световният елит ще бъде в България. За жалост заради Covid-19 отмениха вече едно състезание за 2022 година. Световните зимни олимпийски военни игри няма да се проведат. Стискам палци да се проведе световното първенство, което е през март“, каза още световният ни и европейски шампион.

„Европейското първенство започва на 22-ри със спринтова дистанция. На 23-ти е смесената спринтова щафета, на 24-ти е средната дистанция. Почивният ни ден ще е на 25-ти, на 26-ти е дългата дистанция, а на 27-ми ще се проведе нормалната щафета. С моят треньор и баща сме планували да взема участие в трите индивидуални дистанции (спринт, средна и дълга) и в нормалната щафета. Ще пропусна смесената щафета, за да имам още един ден почивка. Поставяме си най-високите цели, но не искам да визирам конкретни места. Във всеки един старт аз се опитвам да дам максимума от себе си. В тези състезания ще дам 120 процента, надявам се да имам късмет и ден и да оползотворя по най-добрия начин труда, който сме положили в последните две години“, завърши Станимир Беломъжев.

Интервюто на Станимир Беломъжев може да чуете от звуковия файл в сайта на БНР от тук: [ВИЖ]

---

Източник: Българско национално радио (БНР)

Споделяне