Златната българска гордост Боряна Калейн е с троянско потекло

Боряна Калейн взе златен медал в многобоя на Световната купа Боряна Калейн взе златен медал в многобоя на Световната купа Emona Tsoncheva / LAP.bg

Изминалите 3 дни от световното първенство по художествена гимнастика отново потвърдиха високата класа на нашите момичета. Боряна Калейн спечели 4 златни медала в индивидуалните дисциплини, което е повод за радост и гордост за България и за троянци, които знаят за нейния троянски произход. Нека освен роднините ѝ повече наши съграждани научат за корена на златното момиче.

Боряна е потомка на виден троянски род. Нейната прабаба Невена е сестра на зъболекаря Тотьо Тотев. Дъщерята на Невена – Стела, е баба на Боряна и първа братовчедка на д-р Кирил Тотев. Стела е архитект, спортува и така се запознава с бъдещия си съпруг. Боряна е била буйно дете, затова майка ѝ Желя търси подходящ спорт за малкото момиче. Завежда я в залата "Левски – Триадица", където се запознава с треньорката по художествена гимнастика Марияна Памукова (на снимката), която и досега е неин треньор. Още от малка гимнастичката не се задоволява с 2-ро, 3-то или място извън тази класация и се стреми към върха. Постига много златни отличия благодарение на своята упоритост и всеотдайност. Фамилията Калейн идва от бащиния ѝ род, в който са правели калцуни. Това название е претърпяло промени и така се е преобразувало в Калейн.

След върхове и спадове в своята кариера, Боряна Калейн е отново абсолютен безапелационен шампион. В състезанието за световната купа е първа на всички уреди в предварителната квалификация. За много стилното изпълнение на обръч получава оценка 32.950, която почти запазва в заключителния кръг на 10.04. – 32,100. Боряна изпълнява 4 съчетания с участието на много специалисти при избора на музика и елементи на съчетанията. Самата състезателка има разбиране за музикалния съпровод и в една от предишните ѝ композиции звучи комбинация от металика и Моцарт. Безспорен лидер е в съчетанието на топка, за което е оценена с 32,650 точки. Много въздействащо е играта ѝ с лента в съпровод на народната песен "Излел е Дельо хайдутин". Съчетанието ѝ с бухалки е шедьовърът на сезона, различно, защото шампионката се стреми да надгради с нещо ново изпълненията си, без да подценява задължителните елементи. Цялата гимнастическа общност е впечатлена от това съчетание, което изисква изключителна концентрация. Илияна Раева, президент на БФХГ, определя Боряна като непостижима по отношение на артистичността, атрактивна. Тя е една от най-емоционалните състезателки. Боряна излиза да се раздаде на публиката, на всяка цена да изиграе съчетанието, а не непременно  да е на първо място, затова успява да я зарадва напълно на едно от любимите ѝ състезания и да я вдигне на крака. Телевизионните зрители вероятно също са станали прави при неколкократното изпълнение на българския химн и са пеели заедно с победителката "Мила Родино, ти си земен рай!". За своето безспорно майсторство е наречена кралицата на фуетето – един от трудните задължителни елементи.

Коментаторите на състезанието за световната купа споделиха, че Боряна е показала много по-добра форма от обичайната и издържала психологически на напрежението. Състезанието е било много полезно за бъдещата работа на всички гимнастички.

Боряна също е много доволна, надгражда досегашните постижения, макар че допусна грешки с бухалките. Постигнатото дава огромно самочувствие. Тя не се главозамайва, това не допуска и Илияна Раева, която отчете и грешките, за да очертае перспективите.

Троянци могат да се гордеят, че момичето със здрав балкански корен прославя България!

Споделяне