Радиоклуб Троян откри спортно-състезателния сезон по радиозасичане

Обучение в група. Тренировката бе ръководена от председателя на клуба Любомир Досев Обучение в група. Тренировката бе ръководена от председателя на клуба Любомир Досев

На 4-ти Април Радиоклуб Троян откри спортно-състезателния сезон 2022 г. по Радиозасичане („Лов на лисици“) или известно още като ARDF на поляната пред Стадион “Чавдар“. Участие в откритата тренировката взеха 15 ученици, момичета и момчета от СУ “Свети Климент Охридски“.

Тренировката беше ръководена от Любомир Досев, бивш национален треньор и председател на клуба. Националните състезатели м.с. Златин Костов и м.с. Николай Митев проведоха обучение на момчетата, а с момичетата работиха Цонка Райковска (национален състезател) и Петя Стефанова (бивша състезателка за девойки и Републикански шампион), които показаха първите стъпки в спорта на младите състезатели.

Петя Стефанова проведе индивидуално обучение

Занятието беше проведено с радиомаяци за дисциплината "Спринт" скрити на терена и работещи на различни честоти. В началото на тренировката младежите придобиха знания по настройка на радиоприемника на честотата на маяците и пеленговане или намиране посоката на предавателя. Беше направена демонстрация по откриване на радиопредавател по групи под ръководството на треньор.

След това маяците биваха скривани на различни места и младите състезатели пристъпиха към индивидуално намиране на предавателите при всеки нов старт. Оказа се, че много бързо схванаха принципа на радиозасичането и започнаха сами да откриват „лисиците“. В началото бяха малко плахи, но постепенно ставаха по-уверени и на края започнаха дори да се състезават.

Млад състезател в действие по радиозасичане

Младежите проявиха много голям интерес към спорта и тренировката продължи цели 3 часа. На събитието присъстваха няколко симпатизанти и бивши състезатели на клуба.

---

Споделяне

Свързани статии (по етикет)