Троян посреща Международната колоездачна обиколка на България

69-та Международната колоездачна обиколка на България 69-та Международната колоездачна обиколка на България

Както традицията повелява, Троян отново ще е домакин на кръг от Международната колоездачна обиколка на България - 69-та поред. Тя ще стартира на 27-ми август в София и ще финишира на 1-ви септември в Момчилград. Още един повод за гордост на троянци е, че участие ще вземат и състезатели на троянския колоездачен клуб "Хемус-1896", който преди броени дни стана шампион на България за 2022 година в Държавния отборен шампионат по колоездене на шосе.

Жителите и гостите на Троян ще посрещнат 120-те колоездачи от 20 отбора във втория етап на състезанието на 29-ти август, които ще пристигнат от Пловдив през най-високия проход в Стара планина - Троянският. Около 16:40 ч. състезателите ще финишират на площад "Възраждане" пред сградата на Община Троян. Традиционно, след награждаването е предвидена пресконференция за победителите в етапа и журналистите. В третия ден от Обиколката, 30-ти август, колоездачите ще стартират по маршрута Троян - Габрово в 9:15 ч. отново пред сградата на общината.

Тази година интересът към Обиколката на България бележи рекорд – 128 отбора са пожелали да се включат в надпреварата, но Българската федерация по колоездене е преценила, че може да приеме заявка от 20 - 22 отбора, съобщи на пресконференция председателят Драгомир Кузов. Страната ни за първи път от 2017 г. ще бъде представена от национален отбор, каза още той. Организаторите от БФК се похвалиха също, че повече от 10 год. за участниците в Обиколката не е имало такъв награден фонд както тази година – 25 000 лв. От тях една трета са за генералното класиране, останалата част са за етапите.

Заместник-председателят на БФК Любослав Венков пък посочи, че общата дължина на маршрута в предстоящото издание на Обиколката е около 800 км, разпределени в пролог, 2 полуетапа и 4 етапа. Трасето е много по-трудно, денивелацията е голяма.

Подробности за етапите:

Стартът на обиколката ще бъде даден в гр. София на 27 август в 16 ч. пред храм-паметника „Александър Невски“, където с 1 км пролог ще бъдат излъчени носителите на четирите лидерски фланелки.

На 28 август по време на първия и най-дълъг етап, състезателите ще преминат през 177-километровото трасе София-Пазарджик-Пловдив, а на следващия ден ще премерят сили по маршрута Граф Игнатиево-Карлово-Троян, изминавайки 106 км.

В третия ден от обиколката ще се карат най-много километри, като трасето ще бъде разделено на два полу-етапа: Етап 3А е 72 км по маршрут Троян-Габрово, а етап 3Б по маршрут Трявна-Сливен (141 км) с интересно изкачване от Бяла към финала в Сливен.

Етап 4 е 144 км по маршрут Сливен-Карнобат-Бургас.

Етапът, с който ще бъде сложен големият финал на 69-та обиколка на България, ще е на 1 септември по последната отсечка (160 км) Чирпан-Хасково-Момчилград. Там ще се разбере и кой е победителят и носителят на жълтата фланелка на обиколката.

Маршрутът в Троян е следният:

29.08 – Етап 2: Навлизане по път II-35 от с. Кърнаре. Навлизане в гр. Троян, десен завой по ул. „Димитър Икономов – Димитриката“. Ляв завой на кръговото кръстовище по ул. „Васил Левски“ и ляв завой след моста по ул. „Сп. Балевски“ с финал на пл. „Възраждане“.

30.08 – Етап 3А: Старт на пл. „Възраждане“ в посока ул. „Васил Левски“. Десен завой на кръговото кръстовище на път III-357, ляв завой по ул. „Раковски“(път III-357). Движение по този път до края му в път III-3505, където колоната извършва ляв завой. Продължава се през с. Дебнево, където се включва в път III-404 и продължава движението си до напускане на областта в посока област Габрово.


Жителите на град Троян винаги са посрещали обиколката с интерес, гостоприемство и подкрепа и с годините тя се превърна в едно от знаковите събития за нашия град, което доставя радост на троянци и привлича многобройна публика по трасето. Освен Българската федерация по колоездене, основна роля в подготовката и провеждането на състезанието на местна почва, имат Община Троян и президентът на колоездачен клуб „Хемус – 1896 г.“ г-н Тодор Колев.

Преди финала на обиколката в Троян, от 15:00 часа, колоездачен клуб „Хемус- 1896“- Троян, съвместно с Община Троян, организира състезания за деца и ученици до 15 години, както и демонстрации с възможност за тестване на продукти на известната американска марка за електрически велосипеди „TREK”. Ще бъдат наградени и най-изявените състезатели от школите на клуб „Хемус- 1896“- Троян, завоювали медали и заели призови класирания през годината. За доброто настроение преди награждаването ще се погрижат мажоретките към Представителния младежки духов оркестър на Община Троян.

Във връзка с Обиколката на България АПИ ще въвежда временна организация на движението и призовава шофьорите да карат внимателно! Подробности за маршрута на обиколката може да прочетете на сайта на АПИ от тук: [ВИЖ]

Подробности за състезанието може да получите на сайта на БФК от тук: [ВИЖ]

Предаване на БНТ: [ВИЖ]

Състезанието може да гледате на живо от тук: [ВИЖ]

---

По информация на Българска федерация по колоездене, колоездачен клуб „Хемус- 1896“- Троян, АПИ

 

Споделяне

Медия