Отлично представяне на Радиоклуб Троян на Световната купа по радиозасичане

М.с. Златин Костов се класира на 1-во място в Класика 3.5 MHz, 2-ро място в Класика 144 MHz и на 3-то място в Спринта и Радио-ориентирането М.с. Златин Костов се класира на 1-во място в Класика 3.5 MHz, 2-ро място в Класика 144 MHz и на 3-то място в Спринта и Радио-ориентирането

От 24 до 27 август в курорта Боровец се проведе Световната купа по Радиозасичане. В състезанието взеха участие общо 86 състезатели в различни възрастови групи мъже и жени от 19 до 70 годишни от България, Украйна, Унгария, Румъния, Словакия, Чехия, Финландия, Казахстан, Германия, Швейцария и САЩ. Стартовете за купата са отворени за всички състезатели практикуващи този спорт, за разлика от Световните и Европейските шампионати където състезателите преминават вътрешни квалификации и се определят от националните треньори.

Състезанието беше проведено по формат от 4 старта в различни дни. Първа беше дисциплината "Спринт", това е кратко състезание в рамките на 20-30 минути и дължина около 2 км., където се търсят 12 предавателя разположени на близко разстояние. На втория ден се проведе Класика на 144MHz, тук бягането беше в пресечена местност разположена над Мотополигон „Ридо“. В тази дисциплина се използва УКВ обхват, което предполага и много лъжливи отразени сигнали и затова се нарича и майсторски обхват. Трасето беше с дължина около 7 км. Третия ден се бягаше на същия терен но на обхват КВ 3.5 MHz и дължина на трасето около 7 км. и намирането на посоката на предавателя става много точно. Класическите дисциплини съществуват от самото създаване на спорта. Тук се търсят 5 предавателя разположени и скрити някъде на терена. Спринта и Радио-ориентирането са нови дисциплини от няколко години насам. Радио-ориентирането се проведе северно от с. Рельово на доста сложен терен. В тази дисциплина се търсят от 7 до 11 радио маяка в зависимост от възрастовата група, разположени на терен и обозначени на карта за спортно ориентиране. Маяците излъчват в диаметър 50-100 м и са много добре скрити. Състезателя сам определя последователността по която да вземе маяците. Регистрацията за открит предавател или маяк става на принципа на безконтактния четец както при банковите карти, състезателя носи на пръста си херметизиран чип, а на предавателя има регистриращо устройство. На финала чипа се прочита от специализиран софтуер.

Отлично представяне в това състезание направиха състезателите по радиозасичане от Радиоклуб Троян м.с. Златин Костов и м.с. Николай Митев.

М.с. Златин Костов се класира на 1-во място в Класика 3.5 MHz, 2-ро място в Класика 144 MHz и на 3-то място в Спринта и Радио-ориентирането.

М.с. Николай Митев направи също добро класиране като зае 2-ро място в Радио-ориентирането и 3-то място в майсторският клас на Класика 144 MHz.

От 28 Август до 2 Септември ще се проведе Световното първенство по Радиозасичане отново в Боровец, но на различни терени.

---

Източник: Радиоклуб Троян

Споделяне