250 състезатели участваха в състезания по ориентиране в чест на 154 години от обявяването на Троян за град

Старт за купата Старт за купата

На 1-ви и 2-ри Октомври се проведоха традиционните стартове по ориентиране за купа „Троян“ и 54-ти маратон по ориентиране в чест на 154 години от обявяването на Троян за град. Организатор на спортната проява беше СКО Хемус – Троян с подкрепата на Община Троян и Винпром Троян.

В състезанието участваха 44 отбора от цялата страна и общо 250 състезатели в различни групи М/Ж от 10 годишни до над 75 годишни. Старта за купа „Троян“ беше проведен в парк „Турлата“ по системата "Скорелауф". Тук бягането се прави по свободно избран маршрут, а не по предварително начертан на картата, както това е в традиционните дисциплини, Спринт, Средна и Дълга дистанции. В този вид бягане си проличава майсторството при избор на варианта за взимането на контролните точки по маршрута.

Финала за купа „Троян“ беше на стадион „Чавдар“ както и награждаването. Тази година наградите бяха доста оригинални. Медалите и плакетите за отборното класиране бяха във формата на компас и бяха подсигурени от Община Троян. Наградите връчваше Николай Хитров директор на дирекция „Устройство на територията“ в Община Троян.

Отборното класиране тук е както следва, на 1-во място е отбора на Узана Габрово, 2-ро място Вежен Тетевен, 3-то място Валди София. СКО Хемус Троян се класира на 8-мо място от общо 32 отбора получили точки спрямо класиранията на своите състезатели.

Принос за това класиране направиха състезателите на СКО Хемус Троян, Силвия Петрова и Йоана Краевска при жени над 12 години и Милен Димитров и Николай Митев при мъже над 45 години.

54-ти маратон по ориентиране се проведе в неделя 2-ри Октомври, западно от стадиона в с. Орешак в средно до силно пресечен терен. Маршрутите варираха от 5 до 8 км за елитните групи при жените и мъжете, но с голямо сборно изкачване достигащо до 400 м., което допълнително утежнява самото бягане и удължава маршрута. В средата на терена беше организиран и подкрепителен пункт с напитки. Една любопитна подробност е, че на първия маратон на този пункт е имало традиционните за троянци сланина,луканка и естествено сливова ракия.

Победители в маратона в елитните групи тази година са, при мъжете Тервел Драгоев от обора на Вариант 5 Търговище, а при жените Златина Генчева от отбора на Чумерна Твърдица. В категорията мъже над 75 години на първо място се класира доаена в ориентирането Никола Беделев състезател на Рила София, който е участник и в първия маратон. Всички състезатели над 21 години качили се на почетната стълбичка получиха бутилка троянска сливова, подсигурена от Винпром Троян.

Като цяло това беше контролно състезание за проверка на спортната форма за ДП Маратон, което ще се проведе следващата седмица в град Горна Оряховица в района на х. Буковец.

Организацията на спортното събитие и тази година беше на ниво, благодарение на съдийския състав с главен съдия Мариян Данчев и състезателите от СКО Хемус-Троян, които помогнаха при разставянето на контролните точки.

Споделяне