В община Троян започна петото издание на проекта „Научи се да караш ски“

Старт на проекта „Научи се да караш ски“ 2024 Старт на проекта „Научи се да караш ски“ 2024 Снимки: Facebook: Донка Михайлова

За пета поредна година ще бъде осигурено безплатно обучение по ски на всички деца в начален етап на обучение в община Троян.

През настоящата 2024 г. проектът на Българската федерация по ски, Министерството на младежта и спорта, с подкрепата на телекома А1, „Научи се да караш ски“ ще обхване около 200 деца от всички  троянски училища.

Още през месец декември миналата година бе проведено проучване сред родителите и децата за желанието им да се включат в обучението по дисциплините „Алпийски ски“ и „Ски бягане“, като желаещите са повече от определените места. Децата, които остават извън списъка, ще преминат обучение при същите условия на проекта, но с финансиране от Община Троян.

В рамките на „Научи се да караш ски“ е създадена организация за осигурени транспорт и обяд. Медицинското обслужване, ски - учителите и ски - оборудването са предоставени от Ски - център „Сима“, а придружаващите учители - от съответните училища. Стартирането на проекта бе дадено на 15.01.2024 г. и ще продължи до края на месец февруари. Заниманията са предвидени в рамките на пет астрономически часа, с включени почивки и обяд. В края на обучението ще бъде проведено състезание, а победителите – 2 момичета и 2 момчета в двете дисциплини, ще получат като награда 4-дневен ски - лагер в зимния курорт Банско.

По проекта са издадени и специални брошури с кратка информация и насоки за правила за поведение на пистата, съвети за използване на седалков лифт, съвети за използване на влек и др.

Инициативата отразява вече утвърдилата се политика на Община Троян за пълноценна подкрепа на личностното развитите на децата и грижата към детското здраве чрез повишаване на двигателната активност и култура.

---

Община Троян

Споделяне