15 години Национален крос "По стъпките на Васил Левски" - Троян – Троянски манастир

Национален крос "По стъпките на Васил Левски" - Троян, 2024 г. Национален крос "По стъпките на Васил Левски" - Троян, 2024 г. Снимки: Донка Михайлова

Националният крос се организира със съвместните усилия на СКО "Хемус", Община Троян и Общински комитет "Васил Левски". Кросът привлича все повече участници и тази година са дали заявка за участие 368 души, 325 са се регистрирали, 324 достигнаха финала.

Символичният старт беше даден за пръв път близо до паметника на Апостола на площад "Възраждане" от кмета Донка Михайлова.

Преди старта участниците присъстваха на награждаването на проф. д-р Иван Гаврилов със специалната дарителска грамота на ОК "Васил Левски" – Троян, за изследване и популяризиране делото на Апостола. Д-р Гаврилов е един от най-големите лични дарители за изграждане паметника на героя, известен е с дарителската си дейност и за други патриотични събития в Троян и цяла България. Големият патриот подари на комитета календари, книги, картички с образа на Левски и негов портрет, нарисуван от местен автор. Според професора това е икона с ореола на светец, какъвто остава в народната памет, но трябва да е канонизиран и със закон. Д-р Гаврилов сподели щастието си да види толкова млади хора, в чиито очи са заветите на Апостола и им пожела да бъдат достойни българи.

Официалният старт на кроса беше даден от градината до НУПИ за бягащите 12 и 8 км, а по-малките бяха закарани с автобуси до изходния пункт при хотел "Каза Арт" в Орешак.

В кроса участваха индивидуални състезатели от Троян, от Кондиционни тренировки – Троян, от TroyanRun, Хемус –Троян, семейството на керамика Румен Георгиев, ученици от СУ "В. Левски" – Троян, директорът на ОУ "Ив. Хаджийски" Ралица Бенчева, ученици от Черни Осъм, състезатели от Балканец. Уважиха състезанието спортисти от Ловеч, Плевен, Дряново, Габрово, Севлиево, В. Търново, Шумен, Търговище, Тетевен, София, от ВВМУ "Н. Йонков Вапцаров" – Варна. Някои състезатели бягаха със своите кучета, състезаваха се и много мънички деца. Те бяха посрещани с топъл ароматен манастирски чай. За пръв път пробяга 8-километровия маршрут 17-годишният Иван Здравков Иванов – потомък на часовникарското семейство Хитрови.

Тържествената част започна с рецитиране "Обесването на Васил Левски" от К. Тодоров – НУ "Хр. Ботев". Отделните възрастови групи бяха наградени с медали, на които е образът на Апостола от паметника в Троян, с керамични чинии, книги, а малките и с лакомства. В различните възрастови групи наградите връчваха кметът Михайлова, зам.-кметът Вероника Тодорова, председателят на ОК "В. Левски" В. Ангелов, председателят на ОС Петко Пенков. Г-жа Михайлова и ВрИД Игумен на манастира арх. Стефан поздравиха състезателите.

Национален крос "По стъпките на Васил Левски" - Tracksport.Live

 

---

Бел. ред.: Използвани са снимки на Донка Михайлова / Facebook

Споделяне