Голямо дарение получиха Общинските фондове за асистирана репродукция и за лечение на жителите на община Троян

Дарения от по 7000 лв. получиха два от фондовете на Община Троян - Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Троян и Общински солидарен фонд за подпомагане лечението на граждани от община Троян. Големите дарения са от семейство Хачикян и  постъпиха през последните два месеца. Семейството има намерение да дари и този месец 7000 лв. за друга социални кауза на общината. Дарените вече суми ще помогнат както за сбъдването на голямата мечта на троянски двойки, така и за лечението на наши съграждани.

Дарителят Хачо Хачикян е търговски директор за ЦИЕ и член на управителния съвет на фармацевтичната компания Zentiva. Един от принципите, които винаги е следвал е, че човек трябва да помага на хора в нужда, когато има възможност. В последните месеци ежедневно се сблъсква с допълнителните предизвикателства, причинени от извънредното положение и това го мотивира да търси начин за още по-засилена подкрепа на добри каузи. Допуска, че в малките населени места по-трудно се намират средства за хората със здравословни и други социални проблеми. С община Троян го свързва съпругата му Соня, която е отраснала в с. Врабево и носи троянския край в сърцето си.

Припомняме, че Фондът за асистирана репродукция работи вече 7 години. Създаден е с Решение на ОбС – Троян през 2012 г. и приема заявления за финансиране на процедури от 1 ноември 2012 г. За периода от създаването на фонда са постъпили и са обработени общо 48 заявления за ползване на средства от фонда, одобрени и изплатени са общо  67 753 лв. Максималната сума, която може да бъде отпусната на двойка заявители в една календарна година, е 2000 лв. Със свои решения комисията при Общински фонд за асистирана репродукция е одобрила заявления в общ размер за 2019 година –  8467 лв., от които са изплатени  6467 лв.  Денят, в който проплака първото бебе на троянския фонд за асистирана репродукция е 25 март 2014 г. (Благовещение). Към момента в резултат на процедури, осъществени с финансовата подкрепа на Общински фонд за асистирана репродукция, са родени 9 деца.

До момента през 2020 година са постъпили и са обработени 6 преписки, изплатени са общо 8 000 лв. на 4 двойки. Другите две преписки имат принципно одобрение на представените документи, чакат се разходооправдателни документи.

Двойките / Семействата може да се запознаят с условията за кандидатстване за отпускане на средства, с правилата, заявления и декларации за кандидатстване по Фонда на официалната интернет страница на Община Троян: http://www.troyan.bg/news/news1/918-obshtinski-savet-troyan-sazdade-obshtinski-fond-za-asistirana-reproduktziya-i-lechenie-na-reproduktivni-zabolyavaniya.html.

Фондът за лечение на граждани работи от 2014 г. От началото на съществуване на Фонда до края на месец май 2020 г. са подпомогнати общо 131 човека, от които 10 деца, като са отпуснати безвъзмездно средства в размер на 117864.28 лв.

Община Троян изказва изключителни благодарности към дарителя за големия жест и щедрите дарения! Бъдете здрави, семейство Хачикян!

 

Пресинформация на Община Троян

 

www.HemusNews.com

Споделяне