Писателят Теодор Николов гостува на Групата по паневритмия в Троян

Писателят Теодор Николов Писателят Теодор Николов

В края на Светлата седмица – Томина неделя, Т. Николов изнесе  лекцията "Мистичното значение на Възкресение Христово". Сред възкръсналата за нов живот природа  размислите на автора, почиващи на задълбочени познания за Библията, учението на Петър Дънов, древни, източни и западни философски учения приковаха вниманието на слушателите за час и половина. Словото на младия човек се лее с лекота и времето минава неусетно.

Тук ще перифразираме някои от споделените мисли за това как човек трябва да работи за духовното си усъвършенстване, как да осмисли живота си в служба на доброто. Когато го проявяваме, Христос е в нас и с нас. Христос възкръсва тогава, когато намерим доброто у всеки човек. Необходимо е да свързваме всичко, което ни се случва, с нещо духовно.

Авторът разказа историята на Великденския празник преди Голгота, в мистерийните школи. Празнувал се е напролет, когато природата възкръсва заедно с духовното възкресение на човека. Важното за нас е всеки ден да е Великден – Христос да възкръсне в нас. Празничното носене статуята на бог Адонис в древността, възкръснал на третия ден, е поддържало съзнанието за безсмъртието на човешката душа. "Душата е безсмъртна, ако полагаме грижи за нея" – в това са убедени Иисус Христос, Петър Дънов, Рудолф Щайнер. Молитвите са най-добрата храна за душата. Смъртта за една душа значи тя да отрече безсмъртието. Целта на Бог е всички души да продължат напред. Които са си взели изпитите, са станали ангели, които не са, са паднали ангели. Целта на Христос е всички да са ангели в следващия еон. Хората, които не са приели морала, ще бъдат неадекватни в следващата епоха. Без правомерния начин на просвещение няма да разграничим духовните светове от илюзиите. Учителят П. Дънов с цялото си слово ни води към Отца. Смята се, че Дънов е пратеник на Христос и е много напреднала душа. Учителят споделя, че винаги ще е предан раб на Христос. Сега хората могат индивидуално да напредват и да станат ангели. Тази способност ще се развие през следващите три хилядолетия – етерно ясновидство, каквото е имал апостол Павел, видял етерния Христос по благодат. Това ясновидство ще бъде най-голямата благодат, а не – лудост. Според Рудолф Щайнер има два метода,чрез които можем да се свържем с Христос – пътя на мисълта и пътя на волята. Пътят на идеализма означава да си поставим високи цели. П. Дънов казва, че мъдростта се добива от много погрешки. В този смисъл нашите врагове са най-големите ни благодетели, защото ни помагат да подобрим нещо в себе си. Мъдростта и силата са нещо велико, а любовта е най-великото. Известна е мисълта на Христос: "Истината ще ви направи свободни". Toй стои над всяка религия и е една Вселена. Т. Николов цитира и мисълта на Сократ: "Колкото повече учим, толкова по-малко знаем". Необходимо е повече да разширяваме мирогледа си. Знанието е за всеки, който иска да протегне ръка. Тогава имаме прекрасни условия да докосваме все повече души, да работим за общението на хората. Щастието е в това да проповядваме любовта. Все повече души осъзнават, че Христос се превръща в духовен водач. Блаженството е Христос да може да работи чрез нас в един или друг момент.

Това резюме успя да направи един от слушателите на лекцията. Ако то е събудило интерес да чуете изящното слово на Теодор, може да го слушате в YouTube или да прочетете електронния вариант на книгата "Мистичното значение на Възкресение Христово". Възможно е да я вземете безплатно при следващото идване на Теодор, защото ще продължи да идва на Къпинчо да играе паневритмия и да говори. Хареса му "залата" на природата. Той обикаля цялата страна и изнася по две лекции на ден. Подарява книгите си, без да гледа дали някой слага пари в бялата дарителска кутия с форма на сърце. Призовава да вземат и за други хора. На последната страница в книгата си е посочил 4 начина за помощ при издаване на книгите му. С бели дрехи е и той, независимо от студа, когато гостува за пръв път около запаления огън. Един нежен ангел.

Многото последователи на Теодор знаят, че живее отшелнически в планината Рила, когато не пътува. Заедно с млади хора са създали селището "Изгревът на любовта" в с. Добърско. Имат зеленчукова и овощна градина, строят кухня. Шест души са прекарали зимата там, между които е и наша съгражданка – Петя Стоянова. Повече за него може да научите от профила му във Фейсбук или от сайта www.istina.bg.

Нека си пожелаем посланията на Теодор да стигнат до повече хора, за да преосмислят и осмислят живота си.

Споделяне

Медия

Гледайте „Мистичното значение на Възкресение Христово - лекция на Теодор Николов, гр. Варна“ в YouTube