Идеи за по-добро здраве от фестивала „Здравей, здраве!“

Особен интерес и много въпроси събуди изложението на вирусолога проф. Андрей Чорбанов Особен интерес и много въпроси събуди изложението на вирусолога проф. Андрей Чорбанов

Деветата сесия на некомерсиалния фестивал „Здравей, здраве“ протече в Троян при голям интерес и с богата програма, в която всеки можеше да намери полезното за себе си. Идеята на фестивала, чието начало е в Пловдив, е за споделяне на знания и опитности в обширната област на здравето и щастливия, хармоничен живот. Това напомни основният организатор инж. Светослав Вълчев. Троян е вторият град, в който е тръгнал фестивалът, а тази година градовете са вече 18. Тъй като фестивалът привлича участници от цялата страна, при откриването зам.-кметът Ангел Ангелов сподели опита на Община Троян в производството на биопродукти за детските заведения, а гостите имаха възможност да разгледат оранжериите със засети 500 корена домати и по 300 корена пипер и краставици.

Първата лекция бе на известната д-р Светла Балтова, кардиолог по специалност, прилагаща холистичен метод на лечение. Тя заяви, че при неразположение трябва да се запитаме кое е провокирало това, защо сме се разболели, какъв е коренът на проблема. Лекарствата потискат болестта, но не лекуват заболяването, подчерта д-р Балтова. Нашето здраве идва от Душата, която ръководи човека. За болестите има както индивидуални, така и колективни причини, туй като ние сме в общо информационно поле – ноосфера. Наред с тях са и родовите причини, назовавани в духовната наука „карма“. Всяко нещо се развива дълго, ако не се разбере, не се обърне внимание, идва болестта. „Тялото изкрещява това, което душата дълго време е шепнела“, каза д-р Балтова. Сред съветите ѝ бяха да се излиза сред природата, особено сутрин рано, когато лъчите на изгряващото слънце са най-целебни, да се правят дълбоки вдишвания на цвят от слънчевия спектър, да се пие гореща преварена вода. Храната да е по малко, да не се преяжда, за да се подмлади тялото, между храненията да има интервал 12-14 часа. Д-р Балтова препоръча молитви и „намерение от сърцето“ – така болният ще оздравее.

„Причина за всички болести е невежеството“, каза проф. Александър Илиев, който говори за тибетската медицина, опозната от него при експедиции в Непал и при срещи с Далай лама. Алчност, високомерие, ниско самочувствие водят до болести. За здравето на човека е важен контролът. Диагностицирането става чрез разговор с пациента, прави се и план за лечение, който категорично променя начина на живот – няма как да постигнеш успех, ако правиш това, което те е разболяло. Остаряването е обезводняване, а развитието на ума е номер 1, оттам започва лечението. Сред споделените от него практики за по-добра кондиция бяха 3 минути ежедневно правилно дишане на „правилен въздух“, правилно пиене на правилни течности – през лятото 3 л, през зимата – 2,5 л, правилно хранене с правилни храни, които 70 % трябва да са сурови, правилно движение в правилна среда, както и правилно мислене сред правилни хора. Доброто настроение и позитивизмът, слушането на класическа музика и музика на Учителя, пеенето, свиренето на музикални инструменти са много важни, бе посланието на лектора Константин Златев. В храненето той препоръча кисело мляко.

Особен интерес и много въпроси събуди изложението на вирусолога проф. Андрей Чорбанов, който популярно обясни принципа на ваксините и тяхното приложение при инфекциозни заболявания. Стана ясно, че се работи върху българската ваксина интензивно, през есента тя ще бъде представена на специализиран форум. Ще бъде много по-евтина от настоящите.

Инж. Вълчев тази година бе избрал темата за системата Шамбала, която се крепи на три основни стълба – свобода, на първо място от страх, осъзнаване, че собствената сила е в собствените ръце, безусловна любов. След него проф. Лъчезар Аврамов представи интегративната медицина, която помага на организма да се самоизлекува и възприема организма като цялост – тяло, дух, ум. В София в Медицинския център за интегративна медицина са създали уникален метод за лечение на онкозаболявания, каза проф. Аврамов.
В програмата бяха включени и впечатляващи демонстрации на бойни изкуства, в които взе участие и клуб „Атнес“. Вечерта в уникалното вилно селище „Азарея“ имаше класически концерт и пантомима, изпълнена от проф. Илиев, тъй като той е и актьор, и режисьор.

Споделяне