Община Троян отпусна 100 000 лв. заем на МБАЛ - Троян, за да се справи с повишените цени на тока

„Многопрофилна болница за активно лечение - Троян“ ЕООД „Многопрофилна болница за активно лечение - Троян“ ЕООД

На последното си заседание Общински съвет - Троян гласува решение Община Троян да отпусне безлихвен заем на МБАЛ - Троян в размер на 100 000 лева, за да покрие разходите си за издражка до приемането на бюджетите на Министерство на здравеопазването и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

Управителят д-р Пенко Бамбов е съобщил за БТА, че заради по-високите фактури за електроенергия и пропан-бутан лечебното заведение трудно ще успее да покрие разходите си. Д-р Бамбов уточни, че през декември 2020 г. сметката за електроенергия е била на стойност 9319 лева, а същия месец на 2021 г. - 15 218 лева, което представлява ръст от 61 %. С толкова се е повишила и за отопление. Болницата е платила за пропан-бутан през декември 2020 г. 10 145 лева, а декември м.г. - 16 906 лева.

По думите на управителя все още не са преведени и субсидиите от Министерство на здравеопазването, които болницата ежегодно получава.

"Януари и февруари ще работим със Здравната каса по клинични пътеки с утвърдени лимити, като за нашата болница са по 310 хиляди лева. Фонд работна заплата с осигуровки на месец е около 280 хиляди лева", е добавил още д-р Бамбов за БТА.

Относно запълването на болницата и заболеваемостта д-р Бамбов е посочил, че в болницата са заети 56 от общо 110 легла. От предвидените 21 легла за пациенти с коронавирус са заети 15. В Детското отделение в момента се лекуват три деца с COVID-19. Клиничната картина при Омикрон варианта е по-лека, но все още предимно възрастни хора се диагностицират с ковид пневмонии, най-вероятно от Делта варианта и постъпват на болнично лечение, като повечето пациенти не са ваксинирани.

---

По информация на Даниела Балабанова, БТА

Споделяне