Временно затвориха родилното в МБАЛ - Троян заради карантинирани лекари

Затвориха родилното в МБАЛ - Троян за периода от 7-ми до 11-ти февруари Затвориха родилното в МБАЛ - Троян за периода от 7-ми до 11-ти февруари

Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ - Троян няма да приема родилки за периода от 7-ми до 11-ти февруари. Причината е, че отделението не може да функционира, т.к. трима лекари са поставени под карантина и не могат да се сформират лекарски екипи. Предстоящите да раждат жени се пренасочват към Ловеч и Плевен. От другата седмица се възстановява нормалният ритъм на работа.

Жените, които в момента се намират в родилното отделение, са под наблюдение на д-р Добрев, който не е под карантина и се грижи за тях. Тези, на които им предстои раждане, ще бъдат пренасочвани към болницата в Ловеч, е съобщил за БНР управителят д-р Пенко Бамбов. Няма други отделения, които да са спрели дейност заради заразени и контактни медицински лица, посочва още той.

Красимира Цекова, която разпространи снимка на съобщението на ръководството на МБАЛ-Троян във фейсбук, коментира:

"Това се случва в град в Централна България! В град Троян не може да се ражда между 7 и 11 февруари. Няма лекари. Да не говорим, че в болницата имат само един лекар, който може да прави секцио и който е на пенсионна възраст. Жените, разбира се, имат варианти - да отидат до областния център Ловеч, чието единствено родилно отделение беше на косъм от затваряне миналата година, или за по-сигурно да изминат 60 км до болнично по-уредения Плевен. Разбира се, въпреки спешността на ситуацията трябва да се шофира внимателно, защото след като се излезе от община Троян се влиза в непочистената от заледявания община Ловеч. На линейки не може да се разчита. Родилките трябва да имат кола и шофьор. И предвид многото километри не е зле да си вземат в колата и акушерка. Иначе къде са тръгнали в 21 век да раждат."

В болницата в Троян се раждат най-много бебета в област Ловеч. През 2020 г. в многопрофилната болница е имало 176 раждания, а през миналата 2021 година новородените са били почти двойно - 298.

Споделяне