Безплатно измерване на кръвна захар и гликиран хемоглобин в Троян и страната

По повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември, за поредна година ще се извършват безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин. Те са част от образователната кампания „Открито за диабета“, която се организира за осма поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България. Целта на инициативата е превантивни профилактични прегледи, ранна диагностика на захарен диабет тип 2 и правилен контрол на заболяването.

По данни на Международната диабетна асоциация броят на пациентите с диабет по света надвишава 425 милиона души, от които 430 000 са българи, като близо половината от тях все още не са диагностицирани. Всеки втори пациент с диабет не постига препоръчителните нива на кръвна захар, което може да доведе до сериозни усложнения. Затова е важно хората редовно да изследват нивото на кръвната захар и на гликирания хемоглобин, както и задължително да преминават през ежегодния безплатен преглед при ендокринолог, който здравната каса осигурява.

Прегледите ще са в периода октомври - ноември в 19 населени места в цялата страна, като сред тях попада и град Троян. Те ще се проведат на 7 ноември в Диагностично-консултативния център (ДКЦ) в МБАЛ Троян.

Пълният график на изследванията е както следва: 8 октомври в София (17 ДКЦ), 9 октомври в Гоце Делчев (МЦ "Гоце Делчев"), 10 октомври в София (МЦ "Владая"), 14 октомври в Кюстендил, 15 октомври в Нови Искър, 17 октомври в Стара Загора, 22 октомври в Пловдив (ДКЦ 2), 22 октомври в Плевен (ДКЦ 3), 29 октомври в София (24 ДКЦ), 31 октомври в Пловдив (МЦ "Аврора"), 6 ноември в с. Люляково (община Руен), 7 ноември в Троян (ДКЦ), 12 ноември в с. Овощник (община Казанлък), 14 ноември в Ботевград, 15 ноември в Кресна (МЦ "Кресна"), 19 ноември в с. Победа (област Ямбол), 20 ноември в Бургас, 21 ноември в с. Чероноочене, (област Кърджали) и на 26 ноември в с. Дълго поле (област Пловдив).

 

*По информация на Българско национално радио (БНР)

Споделяне