Считано от 12.01.2023 г. Община Троян стартира събирането на местните данъци и такси за настоящата година. Сроковете за внасяне на задълженията за местни данъци и такса битови отпадъци са следните:

Публикувана в Общество

Троян бе един от десетте български градове, представени на срещата на върха на кметовете от мрежата В40, която се проведе от 22 до 24 януари в столицата на Гърция – Атина.  По инициатива на кмета на Истанбул - г-н Екрем Имамоглу, през 2021 година беше създадена Мрежата на балканските градове В40. Целта на организацията е да създаде условия за обмяна на опит, добри практики, а при нужда и за взаимопомощ между градовете. Всеки град член е равноправен играч в организацията, без значение на каква площ се простира и какъв е броят на жителите му. По време на срещата, председателството на организацията В40 беше официално поето от кмета на Атина - г-н Костас Бакоянис. Кметовете на 73 балкански градове от 10 държави се включиха в срещата на високо ниво. Всеки кмет имаше възможност да представи града си и да сподели своята визия за възможността за сътрудничество в рамките на международната организация.

Публикувана в Общество

И през 2022 година Община Троян запази своята привлекателност и чар с възможностите, които предлага за сключване на граждански бракове. 96 двойки си казаха заветното „ДА“ , и това не е случайно.

Публикувана в Общество

За четвърта поредна година Община Троян участва в проекта на  Българската федерация по ски  „Научи се да караш ски“, който през 2023 г. ще обхване 200 деца от начален етап от всички  училища на територията на община Троян. Още през месец декември миналата година бе проведено проучване сред родителите и децата за желанието им да се включат в обучението по дисциплините „Алпийски ски“ и „Ски бягане“, като желаещите са повече от определените места. Децата, които остават извън списъка, ще преминат обучение при същите условия на проекта, но с финансиране от Община Троян. В рамките на проекта са осигурени транспорт, обучители и обяд. Медицинското обслужване и ски оборудването ще бъдат предоставени от Ски-зона „Сима“, а придружаващите учители - от съответните училища. Стартирането на проекта, предвидено за 16.01.2023 г., бе отложено с една седмица заради липсата на сняг, очакваме да започне при благоприятни условия след приключване на грипната ваканция и ще продължи до края на месец февруари. Заниманията са предвидени в светлата част на деня, в рамките на пет астрономически часа, с включени почивки и обяд.

Публикувана в Спорт

В продължение на водената от години политика за финансова подкрепа на граждани от общината, през изминалата 2022 г. 225 нуждаещи се лица и семейства са получили еднократна финансова помощ на обща стойност 148 288,94 лв., чрез съществуващите общински фондове за подкрепа и чрез решение на Общинския съвет – Троян.

Публикувана в Здраве

Община Троян се присъедини като партньор на Агенция за социално подпомагане, след покана от тяхна страна, за реализиране на процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура BG05SFPR003-1.006 „Детска кухня“ по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027.

Публикувана в Общество

От 10.01.2023 г. Община Троян стартира предлагането на 60 от най-често използваните услуги през мобилен телефон или таблет за гражданите и бизнеса.

Публикувана в Общество

След подписване на споразумение между Община Троян и Столичната община, общинската администрация в Троян ще има възможност за обслужване на глухи и сляпо-глухи лица на място в Центъра за административно обслужване. Предстои да се обособи гише, разпознаваемо за глухото или сляпо-глухото лице, което ще е оборудвано с техническо средство за осъществяване на онлайн връзка с контактния център на Столичната община за извършване на превода.

Публикувана в Общество

По инициатива на кметовете на селата Орешак и Черни Осъм – Марияна Генковска и Марин Сираков, днес бе проведена среща при кмета на Община Троян г-жа Донка Михайлова, във връзка с текущите управленски действия по подготовката и укрепването на компрометирания участък от пътя Троян – Черни Осъм.

Публикувана в Общество

 

Кметът на Община Троян Донка Михайлова внася в януарското заседание на Общинския съвет предложение за увеличение на еднократната помощ при раждане на дете с 50%. Ако Общинският съвет приеме предложението на кмета, от 1.01.2023 г. помощта ще нарасне от 300 на 450 лв.

Публикувана в Общество
Страница 1 от 22