Неделя, 02 Май 2021 23:14

Арт прояви в Орешак и Черни Осъм

В НИХЗИ - Орешак В НИХЗИ - Орешак Снимки: Донка Михайлова

Великденските празници и почивни дни по традиция са притегателни за туристите – Орешак, Троянският манастир и Черни Осъм с Природо-научния музей, но и с планината и сгушения в нея Зелениковски манастир.

В Националното изложение в Орешак тече великденският панаир, в който майстори предлагат свои творби, на откритата сцена има певчески и танцови изпълнения. Свой щанд има и винарската изба от най-голямото троянско село – „Ноя“. Желаещите имат възможност да се пробват на грънчарско колело и да отнесат собственоръчно направено глинено изделие. Чудесното време е добър стимул за майстори, изпълнители, гости. 

В Черни Осъм, за чиято програма предварително информирахме, се отбеляза половин век, откакто е започнало строителството на музея – дело на един учител, Илия Илиев, подкрепен от директора на училището в селото Иван Методиев и представителя на местната власт тогава Мичо Кънъков. Предстои да се завърши недостроената част на музея и да се осъществят интересните идеи на настоящия директор. А потенциални посетители на селото напомнят, че наред с местата за култура много важни – като по-привлекателни – са местата, където може да се пийне и хапне нещо характерно за този край. И с носталгия си спомнят прочутата черниосъмска боза.

*Снимки: Донка Михайлова - Кмет на Община Троян (Facebook)