Денят на музеите беше отбелязан с амбициозна програма в Троян

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян Снимка: МНХЗПИ - Троян

Денят на музеите беше отбелязан с амбициозна програма от Музея на занаятите - Троян, на 15.05., събота, защото в почивния ден повече хора могат да се насладят на програмата, предвидена за различни възрасти и вкусове. Тя включваше традиционното забавление за малки и големи на грънчарското колело, под чардака на конака, с майстор грънчар Марина Илиева, към което проявиха интерес 10-15 деца въпреки лошото време. Имаше и драматизация на приказката "Мързеливата невяста". За малките деца от 2 до 5 години беше забавлението с песните "Приказки по ноти" под съпровод на укукеле и китара с водещи Цвета Мишкова и Мария Тодорова.

От 18 ч. директорът на музея Елеонора Авджиева откри изложбата "С дъх на кожа" на художничката Антоанета Славкова от Попово. Творчеството ѝ представи уредникът Венета Керешка, която сподели удоволствието си от работата по нейното подреждане, за което са помогнали колегите и гост от музея в родния град на твореца. Гостуваха и членове от семейството на Ант. Славкова. Нейният син разказа за любовта на покойната си майка към природата и нашия край. В табла е предствен животът и творческият път на майстора, изработил уникални чанти и други предмети от кожа.

От 19 ч. за ценителите на стойностната музика изнесоха концерт известните троянски музиканти Веселин Ангелов – китара, и Емил Ненковски – пиано, в галерия "Серякова къща". В програмата бяха включени джаз, блус, българска музика, евъргрийни. Повече от час доставиха наслада на малкото присъстващи с майсторските си изпълнения, които събудиха желанието за танци. Директорът на музея г-жа Авджиева накрая сподели, че са надминали очакванията и ще бъдат канени отново. Това е жест на подкрепа към малкото останали музиканти в Троян.

Програмата включваше още една традиционна дейност – рисуване на чинийки, една по-нова – отпечатване на римска монета за спомен, забавна разходка в музейната експозиция с екскурзовод от 20 ч.

Музейните обекти бяха със свободен достъп като на всеки празник.

Събитието беше осъществено с финансовата помощ на Община Троян.

Честит празник, уважаеми музейни работници! Благодарим за стойностната ви работа!

Споделяне