Фестивалът край Дебнево

Jam on the River, 2021 г. Jam on the River, 2021 г.

Привилегията да слушат под звездите кавала на Теодосий Спасов и взривяващото ударно изпълнение на Стунджи, да следят отблизо как пръстите на Вероника Тодорова играят по клавишите на акордеона, да танцуват и дивеят заедно с „Обичайните заподозрени“ и Стефан Вълдобрев си подариха стотици хора, които в събота и неделя бяха публиката на третия по ред международен фестивал на музиката и изкуствата Jam on the river.

Зона, забранена за чалгата, удивително чиста останала след двата фестивални дни, в които насладата от изкуството съчетаваше насладата на бирата и другите напитки, на различните месни, хлебни, палачинкови, сладоледени и още изкушения – това бе широката поляна край троянското село Дебнево, където сцената бе над речния бряг на поизтънялата Видима. На сцената излизаха известни изпълнители и прохождащи звезди, всички пленени от изкуството, желанието за изява и отдаденост, както и от желанието да носят радост. Радостна, приятелска атмосфера, хора от всички възрасти, неколкодневни бебчета, млади семейства с деца, тийнейджъри и зрели хора с посивели коси, дошли специално за празника и включили се в него силно загорели плажуващи край реката, българска, немска, английска реч – едно пъстро стълпотворение, обединено от идеята и таланта на една млада жена – Вероника Тодорова. Много благодарности получи тя и възхита имаше от таланта ѝ, който очарова и прочутите ѝ гости, с които заедно свириха и Дебнево за тях бе първа творческа среща. „Вероника, ти си богатство за училището, за Дебнево, за Троян, за България“, каза директорката на ОУ „Иван Вазов“, в което виртуозната акордеонистка преподава музика, завръщайки се в родината след 17 години в Германия. „Благодаря ти, че се върна, че бързо се вписа в културния живот на общината“, каза кметът Донка Михайлова.

Цялата сложна организация на безупречно преминалото събитие, срещите, програмата, озвучаването, рекламната кампания и всички останали детайли в него са дело на екип, ръководен от Вероника. За каузата са спечелени троянски и ловешки фирми, както и фирми от Дебнево. „Да покажем, че култура се прави не само в София, но и в градове и села“, заяви Десислав Дионисиев, собственик на един от главните спонсори – „Биопрограма“, личните контакти на когото доведоха край Видима Стефан Вълдобрев. Изпълнителят сподели, че албумите му излизат със съдействието на Дионисиев. За всеки гост на сцената имаше специален подарък спомен – керамична чиния, произведена в Дебнево, и пожеланието на блестящо водещата Юлияна Близнакова – да бъде толкова често гост тук, че да си направи сервиз. Публиката имаше възможност да се наслаждава на изпълненията, седнала върху земята или върху бали слама, както и под сенчестите чадъри на „Кайзера“. И да се наслаждава на красивата природа, зеленината, чистия въздух, с които е благословен този край.

Още снимки от Jam on the River 2021, предоставени ни от г-н Васил Радойчевски, може да разгледате от тук:

Споделяне

Галерия със снимки