Да правим изкуство има смисъл

Галеристката Мариела Шошкова откри с тези думи февруарската изложба "Вода, земя и огън" в галерия "Серякова къща". Въпреки коронавируса, въпреки нападението над Украйна. В анонса за изложбата бяха представени участниците в нея – художници от различни селища в България и чужбина наред с троянски творци и ученици.

Домакинът на двата поредни пленера Цветан Донковски назова поименно колегите си Мила Воденичарова, Румен Георгиев, Георги Миленов, учениците Димана и Петър. Разказа за уникалната пещ в своята къща, възпроизведена по негативи от заснетото правене на пещ в Русия. Всички творби от пленерите са изпечени в изградената от Цв. Донковски пещ.

Гости при откриването бяха проф. Георги Георгиев, Митко Динев и по-младите преподаватели в Националната художествена академия Елизар и Емилия, която вече преподава в НУПИ "Проф. Венко Колев". Имаше гости от Франция и Румъния.

Нашите художници са участвали на пленер в Сърбия.

Председателят на ДТХ пожела да се продължи двугодишната традиция и покани за поздрав проф. Георгиев. Той поздрави за прекрасната изложба с красиви, високи резултати, поздрави и Цветан Донковски за ентусиазма му и гостоприемството. Пожела традицията да продължи в мирно време.

Освен във Фонд изобразително изкуство на МНХЗПИ част от творбите ще се дарят на спонсорите.

Директорът на Музея Елеонора Авджиева изрази удовлетворението си от хубавата инициатива и социалното партньорство между МНХЗПИ и НУПИ. Съобщи, че предметите от пленера са дарение за 60-годишнината на Музея. Ще има дарителска акция, в която вече са участвали художниците Владимир Киров, Милко Тодоров, гостувалите с изложба художнички от Плевен. Фондовете на Музея не са само складове, а изследователска база. Кирил Кръстев в книгата си ,,История на изкуството“ е дал висока оценка на малката троянска художествена школа.

"На добър час на изложбата, пленерите и творчески успехи!" бяха заключителните думи на Мариела Шошкова.

---

Видеозапис и снимки от откриването, който се предоставят от галерия "Серякова къща", може да изгледате по-долу.

Споделяне

Медия

Галерия със снимки