Обич раздаде, обич получи

Преслав Делчев на 11 г. изпя за Хари "Моя страна, моя България" Преслав Делчев на 11 г. изпя за Хари "Моя страна, моя България"

Атмосферата на поетичната вечер с Харалан Недев беше наелектризирана с обич и огромно вълнение от срещата с любим приятел и човек. Както винаги, залата беше пълна не само заради отличната организацията на събитието. Съмишленици и почитатели на Хари жадуваха да го видят след  дългите месеци на забрана за нормално общуване.

Водеща на вечерта беше Галя Лалева – дългогодишна приятелка и ценител на неговото творчество, което е представяла и преди. Според нея празникът на светите братя Кирил и Методий продължава и на 25.05., защото е нова среща със словото на твореца, който е оказал голямата чест на Троян да заживее в него и да бъде част от културния му живот. Вечерта е духовен подарък за всички почитатели на изящното слово и на българското. Книгата "Обич раздадох, обич събрах" излиза през 2021 г. по прекрасен повод – 90-годишнината на Хари, но едва в тази майска вечер става възможно да се навакса срещата със словото на поета. То извира от сърцето, затова се посреща с вълнение, плод е на житейска мъдрост и на осъзната мисия за предначертанието на този, комуто свише е даден такъв талант. Ключовите думи са ясни за всички – сърце, обич, добро, човечност. Патосът е истински, свързан с най-ценното – родината, природата, Апостола. Стиховете на Хари Недев в многообразното му творчество са като бистър извор, от който духът на търсещия човек пие свежест и упование пред  изпитанията на нелекия земен живот, те са нравствен ориентир за вярната посока, мъдра преценка на човешките проявления, на обществените несъвършенства, на преходното и вечното. Адресирани са по възрожденски до най-широк кръг читатели.

Поетесата Милена Цонкова прочете посланията от предговора на книгата, а изпълнението на стихове от книгата убеди слушателите в точната преценка, която Г. Лалева направи с встъплението си. Стефка Тилева и Маргарита Мондешка пресъздадоха вярно чувствата на поета и спътницата му в живота Стефка, застанала до него, нашепна съкровени думи. Спонтанно в рецитала се включи учителката Веселина Попова, която за пръв път идва на вечер,посветена на поета.

Маргарита Мондешка

Поздрав от името на нашето читалище поднесе Мариета Жекова – вокален педагог на Студия "Гласове". За нея Хари е приятел, мъдрец, философ, мисионер на нашето време, един от най-големите поетични гласове на Троян, на България, жив учебник за младото поколение, събрал минало, настояще и бъдеще – цял век. Сравни твореца с калейдоскоп от красиво българско слово. Нейният поклон е пред апостола, родолюбеца, българина, духовния водач. За дадената от Хари обич с обич го дариха две деца от Студия "Гласове" – момиченце от 1. клас пя за него, а 11-годишният Преслав Делчев изпя песента на миналото столетие "Моя страна, моя България" oт Емил Димитров. Хари стана прав. Емоциите нарастваха. Беше прав и по време на поздрава от кмета Донка Михайлова. Тя сподели, че ни е събрало  уважението към един от най-достойните троянци, един от стожерите на добротата и любовта, на обичта ни към България. Възхищаваме се и от неговата поезия, защото е един от малкото съвременни български поети, в чието творчество  има само доброта, обич, преклонение пред Родината. Благодари му, че го има и че ни напомня колко добри можем да бъдем. Вярва, че посланията в неговата стихосбирка ще стигнат до всички граждани на Троян, когато са им нужни. Г-жа Михайлова пожела здраве и още творчески открития, защото са ни нужни, нужен ни е и Хари.

Поздрав от Мариета Жекова - ръководител на вокална студия "Гласове" (аудио):


Поздрав от Донка Михайлова (аудио):

Председателят на Общинския комитет "Васил Левски" – Троян, Венелин Ангелов, поздрави Харалан Недев като заслужил член на ОК и му подари шарж, майсторски изпълнен от Иван Хаджидимитров. Там Хари Недев е изобразен като щангист, който вдига щанги – поезия и проза.

Поетът благодари на читалището, в което винаги е представял своите книги, на всички, участвали в представянето на книгата, преживяванията от  което бяха удвоени от музикалните акценти на пиано в изпълнения на Иванушка Хаджийска. Благодари на Стефка Тилева за подбора на текстовете, събрани на 90 страници, и за предпечатната подготовка. Всички са му напълнили душата, словото на Донка Михайлова винаги го е радвало. Заглавието на книгата се е наложило от само себе си, защото много обич е срещал, много обич е раздал. Пожела на всички да се  обичат и ще срещнат обич.

Веселина Попова обобщи, че дълголетието е привилегия на избрани.

Много хора стиснаха ръка на Хари, прегърнаха го, поднесоха му цветя. Във въздуха витаеше обич, а в много очи имаше сълзи от горещата армосфера на събитието.

Хари благодари на присъстващите:

---

Още снимки може да разгледате във фотогалерията по-долу!

Споделяне

Галерия със снимки