Троян отбеляза 151-та годишнина от гибелта на Васил Левски с факелно шествие

Пред паметника на Васил Левски на площад "Възраждане" в Троян Пред паметника на Васил Левски на площад "Възраждане" в Троян Снимки: Петър Петров

За първи път поклонението пред паметта на Апостола в Троян стана на 18.02. по различен, вълнуващ начин, който събра много хора пред паметната плоча, където в хана на Васил Спасов е създаден Троянският революционен комитет. Това място, което досега на 19.02. по обед събираше гражданите, беше почетено с венец от Община Троян и стана начало на шествието с факли до паметника на Левски пред читалището.

Тържеството логично започна с изпълнение на стихотворението "Обесването на Васил Левски" от дете в училището на с. Борима, което носи името на Апостола и има юбилей. Водещата Тереза Георгиева говори за огнените завети на героя, запалили будните умове на троянци, чиито усилия да издигнат негов паметник се осъществиха миналата година със средствата на много хора и организации.

Встъпителни думи на водещата Тереза Георгиева:

Слово на кмета Донка Михайлова:

Кметът Донка Михайлова сподели какви въпроси си задаваме, почитайки светия и скъп на сърцето ни герой – дали сбъднахме мечтите му за чиста и свята република, дали днес сме равни на другите европейски народи... Новата идея за факелно шествие е да изминем пътя между две троянски светини – мястото, където троянци са се заклели да се борят за чиста и свята република и читалището, създадено по идея на Левски. В храма на духовността ще се създаде патриотичен кръжок. Скулпторът на нашия паметник Борис Борисов беше с троянци на шествието. Г- жа Михайлова припомни и другите места в нашия край, където е бил Апостолът на свободата – троянската църква, кръчмата в мах. Дрянска, Троянския манастир, Черни Осъм, запомнен със стореното там. На 18.02.2024 г .създаваме традиция на приемственост между поколенията – огънят от миналото пренесохме в настоящето и ще предадем на поколенията.

Председателят на Общинския комитет "Васил Левски" - Венелин Ангелов, перифразира надписа на Народното събрание с думите "Левски прави съединението!" - обединява безрезервно всички сили на обществото. Адвокат Ангелов връчи годишната награда на комитета за популяризиране делото на Апостола на художника Иван Хаджийски – истински троянец, който още от 2005 г. е помагал винаги от първия проект за паметник и за всичко, свързано с поръчки на комитета. Художникът беше награден и с дарителска грамота, а той благодари за доверието на съгражданите си.

Адвокат Венелин Ангелов връчва годишната награда, учредена от ОК "Васил Левски":

Паметта на обичания герой беше почетена с падане на колене и с венци, цветя от официални институции, партии, граждански сдружения, граждани и гости.

Венци и цветя на признателност:

---

Снимки: Петър Петров

Споделяне