Поетична вечер с професор Цочо Бояджиев

Галеристката на галерия "Серякова къща" Maриела Шошкова откри вечерта, изразявайки силното си вълнение и респект от личността на професора – мъдър и земен. Сподели защо е решила да представи новата му стихосбирка "Книга на разкаянията и утешенията". Няколко са причините за нейния избор – брилянтна поезия, оценена от издателство "Жанет 45" - гарант за хубава българска литература, честото посещение на Ц. Бояджиев в галерията.

Отначало поетът прочете няколко стихотворения, след което го представи учителят му по фотография Николай Трейтман. Той говори за неизчерпаемия талант, за чистата, съкровена, искрена, дълбоко преживяна поезия, като тази на Яворов. Прозвучаха още творби, една от които прочете Мариела Шошкова, която често задаваше въпроси, например кое е по-любимо за твореца – поезията или фотографията. Професорът говори за двата езика на тези изкуства – поезията разказва меланхолиите му, а фотографията изразява възхищението му от чудесността на света. Философията е разгаданата тайна на битието като лична съдба. Сега тази наука е хоби за философа, защото все повече говори на езика на фотографията и поезията. На въпроса на г-жа Шошкова с какво книгата е по-различна от предишните, отговори, че те са обърнати повече към външните събития, а последната е по-съкровена. Това, което прави, е за удоволствие - 12-години снимки в Трънския край. Неговата студентка Даря Заричинова се интересуваше кое му носи повече удовлетворение – писането или преводите. Бояджиев разказа за интереса си към португалската поезия, който го е подтикнал да научи португалски език.

Учителят на Цочо Бояджиев Найден Ангелов в Немската гимназия – Ловеч, с гордост каза, че ученикът е надминал учителя си във всяко отношение. Бил е председател на литературния клуб, проявявал е усърдие в усвояването на литературата и е имал собствено мнение. Това е капиталът му. Бояджиев не споделя мнението на някои автори, че трябва да ни управляват философи – тяхната роля е да предлагат модели за социално структуриране. На въпроса как вижда в днешния ден България ученият  отговори песимистично,  но сподели събития, които му дават кураж – разговор между поети и артисти в театър , който е бил препълнен с млади хора,затова мисли, че нацията има огромен потенциал. Фотографът беше провокиран да разкрие преживяванията си при снимането на троянци за албума "Портрет на един град". Изпитал е удоволствие от работата – очакванията му да срещне интересни хора са надминати. С фотографа Цветан Тончев са снимали забележими, цветни хора – силно впечатление са му направили фабрикантите. Нарочно не са написали какъв е сниманият, защото има и други таланти. След издадените два албума с Н. Трейтман имат желание за издаване на трети.

Новата поетична книга на проф. Бояджиев е с интересно графично оформление – на част от страниците вляво има негови снимки -идеята е словото на страницата вдясно да облече видяното. Има празни сиви страници, чието предназначение според един читател е да си запише мисли за диалог с автора. Стихотворенията започват с малки букви и няма пунктуация, за което не стана дума и очакваме тълкуване...

Вечерта с нашия съгражданин разкри неговите разностранни заложби. Завърши с умението му да разказва вицове.

 

*Снимки: Фейсбук страница на галерия "Серякова къща"

Споделяне