Уникален параклис в НУПИ ,,Проф. Венко Колев“

На 27.03.2021 г. беше открит параклисът "Св. Спиридон - чудотворец" в двора на училището. Той е съвместно дело на преподаватели и студенти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" – катедра "Църковно изкуство". Aвторите възобновяват старобългарската традиция от Златната църква в Преслав, в която иконите са керамични. Царският ред икони са изработени от доц. Красимир Русев и неговите студенти Дона Георгиева и Христо Христов. Дърворезбената част е дело на преподавателя Марио Конов. Използвал е класическата схема на тревненските иконостаси. Дона Георгиева е изваяла иконата на св. Спиридон за 4 дни. Завършила е НГПИ в Трявна, специалност и магистратура живопис в Богословския факултет. Христо Цветанов Христов е майстор на иконата на Йоан Кръстител. Продължава семейната традиция на родителите си иконописци, като учи в специализирана паралелка по изобразително изкуство в училище "Емилиян Станев" и църковна иконопис във ВТУ. Дона и Христо са съвсем млади хора, които ще продължат да се занимават с изкуство. Параклисът е първият и единствен храм с керамични икони в България и е съвсем естествено да бъде в училище по приложни изкуства, което и досега хората наричат керамичното. Затова авторският колектив е пионер с направения олтар.

Беше отслужен тържествен водосвет от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с тримата свещеници от троянската църква: отците Калин, Марин Божков и Войден Божков. Митрополит Гавриил говори за многото чудеса на св. Спиридон и пожела на учениците да творят красота. Подари на училището икона на архангел Гавриил.

Директорът на НУПИ разказа за 10-годишната работа по параклиса, подпомогната от Радослав Чолаков, който е осигурил  строители и направил 20-килограмовата камбана. Митрополит Гавриил е дал лични средства за свещниците и кандилата, дядо Сионий е дарил аналойната икона, а Джузепе от Ротари клуб е изработил полиелея. Илиян Илиев изрази вярата си,че св. Спиридон ще бъде закрилник на занаятчиите и творците.


Приветствие на ловчанския владика Гавриил


Слово на директора Илиян Илиев

Споделяне

Галерия със снимки