Кметът бе лектор в Българското училище за политика

Темата „Бюджетът като политически инструмент или как партиите реализират партийните си политики“ е представила пред обучаваните в Българското училище за политика „Димитър Паница“ кметът на Троян Донка Михайлова наскоро.

Като член на ръководството на Националното сдружение на общините в Република България г-жа Михайлова за пореден път бе сред обучителите в престижната школа. В лекцията са изяснени особеностите на бюджета като числов израз на политиките, поставен е проблемът има ли лява и дясна политика в местната власт, местните приходи и държавно делегираните, както и къде да се търси оптималното им съотношение – дали да е 60:40, или 30:70, каква да е тяхната структура. Михайлова е поставила и въпроса за финансовата децентрализация, както и дали тя е панацея за проблемите, стоящи пред местното управление. В изложението ѝ са представени и няколко работещи идеи, свързани с практиката в Троян: създадените фондове, които може да се разгледат като пари на общността, управлявани от общността, използването на различни програми като начало на програмното бюджетиране и др. Сред обучаваните са евродепутати, кметове, представители на администрации, предприемачи.

Училището носи името на основателя си Димитър Паница и вече 2 десетилетия обучава политическите и гражданските лидери на България.

Снимки: Донка Михайлова

Споделяне