Четвъртък, 15 Октомври 2020 19:01

Празничният Петковден в Троян (снимки, аудио и видео)

Празникът на града всяка година е наситен с много събития, които са предназначени за различните интереси на троянци. Започва по традиция със Света Божествена литургия в църквата "Света Параскева – Петка". Mного поклонници на светицата се събраха в храма, за да почетат небесната покровителка на Троян и България. Изслушаха вдъхновеното слово на архиерейския наместник отец Марин Божков за милосърдието на преподобната Параскева, достойна за подражание на нейния свят живот.

Словото на отец Марин

Музеят на занаятите привлече почитатели на изобразителното изкуство с изложбите "Света Петка Търновска – нашата небесна закрилница" и "Икони и иконописци от нашия край". Изложбите са осъществени с интегрираното финансиране от община Троян, Министерството на културата и бюджета на музея, както и със средства на народния представител д-р Валентина Александрова. Координатор на проекта пред министерството е Даниела Банкова. Експозициите бяха представени от Десислава Вутова, уредник в музея, докторант във Великотърновския университет. Тя разведе официалните лица и госта Боян Ангелов, председател на СБП, както и депутата от Народното събрание Милко Недялков, като им разказа подробности за иконите. Сред гостите бяха издателят Иван Гранитски и Тихомир Ковачев, син на Стоян Ковачев, издал книга за троянския диалект.

Представяне на изложбите в музея от Десислава Вутова

Представяне на Боян Ангелов

Слово на Боян Ангелов

Тържественото издигане знамето на град Троян започна в 12 ч. Сред гостите на града бяха областният управител Ваня Събчева, отец Стефан от Троянския манастир, който присъства и на празничната литургия в църквата, депутатите от Ловешкия избирателен район и мн. др. Градоначалникът Донка Михайлова произнесе слово за нашия ден, в който празнуваме обичта си към Троян. Празникът ни кара да осъзнаем колко важен за нас е нашият град и неговите хора. Кметът припомни трите важни неща за троянци: корените и миналото, планината и предприемчивостта. На празника се покланяме на воювалите за свободата на Троян и България – доброволците в Руско-турската война, загиналите от 34-ти троянски полк. Троян е градът на Иван Хаджийски, акад. Ангел Балевски – едни от най-светлите умове на българската наука. Троян е 3-тият електрифициран град, а Популярната банка е уникален модел на взаимопомощ. Повод за гордост са построяването на църквата и училището, на Елпром, Машстрой... Днешният бизнес е устойчив. Троянци се обединяват около важни ценности: здравето, работата, духа... След края на словото, завършило с пожелание на многая лета, Трио тенорите изпълниха песнопението, а по-късно поздравиха троянци с песните "Питат ли ме дей зората" и "Ако си дал". Беше връчена наградата Ламар, учредена през 2015 г. от община Троян и СБП на Боян Ангелов, председател на съюза за цялостен принос в развитието на поетическото изкуство. Поетът нарече Троян емблема на България и прочете стихотворение, посветено на Лалю Маринов. Водещата тържеството Пенка Райковска прочете поздравителни адреси от президента Румен Радев и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Бяха съобщени подателите на много поздравителни адреси. Съобщи за доброволци, които сред публиката събират средства за построяване паметник на Васил Левски в Троян.

Вдъхновяващото слово на Донка Михайлова

Приветствия

Изпълнението на тенорите: "На многая лета"

В 12.30 ч. започна тържествената сесия на Общинския съвет. По традиция на нея се връчват награди на заслужили троянци и колективи. Почетен гражданин на Троян стана биатлонистът Владимир Илиев – спортист на годината 2019. Почетен знак "Златен герб" получиха НЧ "Наука – 1870 г." за своята 150-годишнина, НУ "Св. св. Кирил и Методий" за 100-годишния си юбилей, Клуб по карате "Атнес" за 30-годишната си успешна дейност, най-големият реконструкторски клуб "Традиция - регионален клон Троян-Априлци-Севлиево“ за 10-годишните си патриотични изяви в цяла България.

Празникът на града беше емоционално обогатен със засаждане на дървото лириодендрон, наречено така заради листата му, наподобяващи лира. Това е определило избора му от Петър Мачковски. Дървото е подарък от Ротари клуб за самоотвержения труд на хиляди хора на труда, работили в нашето читалище.

Словата на Вихра Петрова (1) и (2)

Следобедните събития включваха представяне и награждаване на отборите от състезанието "Селфи с Европа" по инициатива "Европа в моя град: промяната в Троян" и спортни демонстрации на карате, Табата и Зумба за децата на Троян.

Вечерта троянци отново се убедиха в майсторството на музикантите и мажоретките от Представителния младежки духов оркестър с мажоретки и се насладиха на техните изпълнения. Кулминацията настъпи с празничния концерт на група "Фондацията", събрала едни от най-обичаните музиканти на България: Дони, Иван Лечев от ФСБ, Кирил Маричков от "Щурците" и Славчо Николов от БТР. Представиха своя барабанист Венко Поромански като най-красивият и талантливият. Около час и половина звучаха български хитове, останали от десетилетия незабравени от всички възрасти. Виртуозните музиканти, свирещи на няколко инструмента, взривиха публиката. Енергията на Кирил Маричков беше впечатляваща. Изпълнителите със световни турнета общуваха с присъстващите непринудено, с чувство за хумор. Този концерт ще се помни дълго! Емоциите преляха в радостта от пиротехническия спектакъл.

По-долу в страницата:

  • видеозапис на празничната заря по случай празника на град Троян и неговата 152 годишнина;
  • повече снимки от събитията през празничния ден.

www.HemusNews.com

Медия