Гъби и гъбари 2020

Отиващата си високосна година според късметлиите гъбари беше щедра на гъби, но други гледаха само красивите снимки във Фейсбук. Проведохме няколко разговора с хора, които редовно продаваха гъби на троянския пазар.

Владимир Петков Сопотски от Угърчин предлага изсушени гъби, но преди няколко седмици изненада хората с пресни манатарки във време, необичайно за такава беритба. За хора, които не са навътре в нещата, имаше голямо изобилие от гъби, но Владимир сподели, че е извървял много километри, за да ги набере. Имало е повече припънки, масловки, дори прекрасни булки, но те прогресивно намаляват, както и животните, заради отровите, които пускат отгоре. Преди 20 години човекът е ловял по два заека на излизане, но сега това не се случва.

Разговаряхме и с Ганка Цветкова от с. Терзийско. Също преди няколко седмици тя беше отрупала тезгяха на четвъртъчния пазар със сърнели и масловки. Дъщеря ѝ е напълнила цяла кола с масловки и са ги консервирали. Според друга продавачка два дни през пролетта хората са набрали доста гъби. Спомня си по-гъбарски години, когато нейният мъж е носел набраните гъби за продан направо на празника на сливата.

Преди Задушница в боровата гора имаше доста масловки и рижики. Бяха навлезли чак около гробовете. В парк Къпинчо край брезите, близо до резиденцията, се радваха на слънцето брезови манатарки, които много хора не познават.

Някои си спомнят, че през 1997 година, когато се обезцениха парите, гъбари носеха пълни чували с гъби. Хората се радваха, че ще има какво да сложат на масата. Подобно е положението и сега заради безработицата поради корона вируса. Радват се и на малкото, което са набрали.

Много разновидности продължават да красят поляните въпреки падналите слани и да примамват непознавачите с това, че може да са ядливи.

Ако имате наблюдения по въпроса, може да го изразите във ваш коментар.

www.HemusNews.com

Споделяне

Свързани статии (по етикет)