Събота, 19 Декември 2020 17:52

Сбогувахме се с Григор Банев

Учителят Григор Банев в родната си къща със съпругата си Тотка Учителят Григор Банев в родната си къща със съпругата си Тотка Снимка: д-р Дора Константинова

Отиде си човек, отдал любовта и силите си освен на семейството и на образованието на своите ученици, и на изследователската работа в своето родно място Острец и троянския край.

Другарят Банев, както тогава се обръщаха към учителите, преподаваше история и военно обучение в Механоелектротехникума "Христо Цонковски". Беше знаещ и взискателен учител с изражение на ведър и усмихнат човек. Респектираше учениците и колегите си. Освен всеотдаен учител беше и общественик. Участва в Учредителното събрание за възстановяване на някогашния комитет "Васил Левски" в Троян. На заседанието изказа мнение за необходимостта от такъв комитет. Беше предложен за председател или касиер на комитета. Стана само негов член. Това се случи в далечната 1993 година на 23.02. Оттогава извървя своя път на преподавател, горящ в работата си, и на краевед, влюбен в родния край. Неговият възрожденски дух е вграден в атмосферата на бащината къща, която е превърнал в музей. Това не е случайно. Освен борбения дух на Новоселския край е наследил интереса към хуманитарните науки от своя вуйчо – известния професор по старобългарска литература Куйо Куев, чийто път тръгва от читалище "Бъдеще" в квартал Острец.

Сбогуваме се с Гришата, както ласкаво го наричаха колегите...

www.HemusNews.com

Галерия със снимки