Бум на змии

Парк "Капинчо", гр. Троян Парк "Капинчо", гр. Троян

Със затоплянето на времето след обилните дъждове различни видове смоци и водни змии стряскат хората в Троян и селата. Все по-често потърпевши сигнализират за влечуги, които се крият в коли, дворове и къщи.

Животните изпълзяват по видими места заради повишаването на температурите. Експертите очакват популациите да стават все по-големи с настъпването на горещините. Те предупреждават, че тези змии не нападат, но не бива да бъдат дразнени, защото това може да ги предизвика.

Любители на джогинга са били неприятно изненадани в района на парк „Капинчо“, около бившата Резиденция. Там се  натъкнали и на диви прасета.

Но при всички случаи, когато има ухапване, е редно да се потърси здравно заведение, където да се вземат съответните мерки - съветват специалисти. Ако се случи ухапване, е добре по някакъв начин, ако човек не познава вида змия - да успее да я снима. За да може след това лекарят или друг специалист да се ориентира за какъв вид змия става въпрос. Често хапят неотровни змии. Затова е хубаво да се идентифицира змията, за да може, ако е отровна - да се постави серум, ако не е - да не се слага серум, защото понякога противозмийският серум е доста по-опасен за човека от самата отрова на змията.

Споделяне