Протест при пътен възел "Абланица" и на много други места в страната

Протест на строители при пътен възел "Абланица", на пътя Ловеч - Троян Протест на строители при пътен възел "Абланица", на пътя Ловеч - Троян СНИМКА: Пламен Христов, БНР

Представители на пътностроителни фирми блокираха движението при пътен възел "Абланица". В знак на протест първоначално затвориха за минути главния път София-Варна, а след това поетапно спираха движението и на пътя Ловеч-Троян, съобщават от БТА. Общо около два часа продължи протестът.

Христо Христов, директор на "Виастрой" - Ловеч, посочи, че "на практика са жертва на политически борби".

„Почти цяла година ще стане, проблемите не се решават, задълженията на държавата към нас станаха огромни. Имаше редица обещания, но не се изпълняват“, каза Христов и добави, че това, което последно са им обещали, не ги удовлетворява. „Какво значи да се плати половината от дължимото. Ние имаме изрядни договори, след обществена поръчка, на която са се явили четири фирми. Имаме договор, който ясно дефинира какви са задълженията и на изпълнителя, и на възложителя. Само съдът може да ги обяви за нищожни, но това не е станало“, заяви Христов за БТА и посочи, че фирмата му има да получава от държавата около 30 милиона лева и е пред фалит.

От протестиращите фирми заявиха още, че имат големи заеми от банки и цялата им техника е заложена.

Протести имаше и на още много ключови места в страната - блокирано бе движението по бул. "Цар Освободител" в столицата, след което протестиращите стигнаха до Министерски съвет, където отправиха исканията си премиерът Кирил Петков да изпълни обещанието си и дължимите суми да бъдат изплатени. Работници на "Автомагистрали - Черно море" в Шумен блокираха движението на пътния възел "Белокопитово" на автомагистрала "Хемус". Пътни строители протестираха още и на пътя между Сливен и Ямбол, пътя Бяла и Русе, Варна, Бургас, Търговище, Хасково, Димитровград, Свиленград и други.

Към протеста в София се присъединиха и автоинструктори от страната:

"Не сме доволни от пътища, от всичко, нито има пътни знаци, нито маркировка", "Заради скъпото гориво, заради дупките, заради лошата инфраструктура", "Искаме по-добри правила за обучението. Ясни и конкретни правила, да има електронен контрол, електронни дневници, да има по-засилен контрол и по-добра безопасност след това за пътищата".

Общото събрание на Камарата призовава правителството да вземе незабавни мерки и да изпълни функциите си, като днес, по време на редовно си заседание, да осигури разплащане по всички законно сключени договори за текущ ремонт и поддържане.

---

По информация на БТА

Снимки: БТА, БНР, ЗЕТРА

Споделяне