Читалища, кметства и граждани с проекти по Обществен форум

Обществен форум за реализация на партньорски проекти 2022 г. Обществен форум за реализация на партньорски проекти 2022 г.

11 проекта се конкурират тази година за финансиране по „Обществен форум за реализация на партньорски проекти“. Представянето на проектите, по-малко от предни години като брой – 11, се състоя в Информационно - културния център в Троян в четвъртък. Срещата бе открита от кмета Донка Михайлова, която каза, че тази година фокусът е благоустройството и че за разлика от друг път всички представяни разработки отговарят на законовите изисквания. Общата им стойност е 38 547 лв., от общинския бюджет се очакват 26 752 лв.

Кметът Донка Михайлова открива срещата

Председатели на читалища, секретари, библиотекари или кметове говориха за идеите на проектите. Свои разработки имат читалищата в Чифлик, Дълбок дол, Врабево, Черни Осъм, Терзийско, кметствата във Врабево, Шипково, Орешак, Черни Осъм. Там, където участват и кметство, и читалище, идеите се допълват. Почти навсякъде предложенията са да се създадат кътове за отдих, да се облагородят занемарени места, предимно в централна част на селището. Предлага се почистване, купуване на пейки, беседки, кошчета за отпадъци, засаждане на красива растителност, възстановяване на чешма. В някои проекти акцент бе и соларно осветление – с мисъл за пестене на все по-скъпата енергия. Особено се открои проектът на Терзийско, представен от Христина Банева – пред читалището да се обособи спортна зона, като на плота на специална маса ще има шах и табла, възможности за тенис на маса. За да няма кражби, обмисля се фигурите за шаха да са от камъчета. Столовете, които ще се поставят, ще са от гуми, друга маса – от макара, и там ще се играят други тихи игри. Така вече непотребното ще допринесе не само за полезност, но и за красотата на мястото. В зоната ще има и баскетболен кош.

Христина Банева представя проекта на НЧ "Зора 1922 г." - с. Терзийско

Проекти за благоустрояване имат и 2 неформални граждански структури – в ж.к.“Младост“ и блок на ул.“34-и Троянски полк“.

До 8 юли кандидатите трябва да докажат финансовото си участие по проектите. Ако всичко е наред, всеки ще получи финансиране от общината. Троян е сред малкото общини, които подкрепят със средства от общинския бюджет малки проекти, свързани с гражданската инициатива. Общественият форум вече има дълга история – от 2000 г.

Повече снимки от събитието може да разгледате по-долу!

---

Снимките са ни предоставени от Д. Калински

Споделяне

Галерия със снимки