Благодарим ти, Вероника!

Думи на благодарност гласно или негласно, със сърцето, прозвучаха за Вероника Тодорова – създател и организатор на фестивала "Jam on the River" на поляната "Лъките", близо до с. Дебнево. Неговото 4-то издание остана в историята, но преживяванията все още са ярки. На пресконференцията в кабинета на кмета Донка Михайлова Вероника представи кратко предстоящия тогава фестивал като нестандартен, съчетаващ в едно магията на музиката и природата. Изрази щастието си, че е доста познат в нашия регион и страната. Беше публикувана подробна информация за историята на събитието и какво предстои от Яна Пеловска – ПР на музикалния формат. Тя е и водеща и с умението си много допринася за въздействието на случващото се.

Ще изразим впечатления от 2-я ден, 13.08., когато заваля, захладня, но това не попречи на любителите на голямото изкуство да присъстват. Танцовият състав от деца към НЧ "Просвета - 1905 г"., с. Дебнево, създаде настроение за предстоящите изпълнения на майсторите – Гайдарска дружина и формация тъпани "Троп Ангелес". Те танцуваха в памет и на своята преподавателка Габи, починала преди няколко дни само на 28 години. До децата на хорото първа се хвана Вероника – по къси панталонки, като една от тях. Последваха я още хора, а когато засвири Гайдарската дружина, нямаше място за няколкото кръга, в които се вплетоха и деца от танцовия състав, малчугани, които през цялото време на концертите излъчваха щастие. Имаше и опитни танцьори, които водеха хорото. Тъпанджиите показаха завидно майсторство, артистизъм и повдигаха настроението заедно с любимите родопски песни и мелодии. Още по светло на сцената се качи Донка Михайлова и приветства Вероника, която смени големите европейски сцени, за да влезе с дневник в ръка да вдъхнови учениците да обичат музиката. Акордеонистката е вдъхновение и за много хора, за което кметът Михайлова ѝ благодари.

Д. Михайлова поздравява Вероника (аудиозапис):

Жанрът се смени с изпълненията на Вероника и камерния оркестър "Дианополис". Последва концертът на звездния квартет, сформиран специално за Jam on the River 2022: Renzo Rudggieri, akoрдеон, Минко Ламбов, пиано, Станислав Георгиев, бас и Цветан Георгиев, ударни. Същите музиканти, към които се присъединиха Вероника Тодорова до своя италиански учител, Enkhjargal Dandarvaanchig, кoнеглава цигулка и обертоново пеене, Kristopher Herrman, виолончело, Ангел Димитров, китара. Последният няколко пъти даваше шапката си на малкото циганче, което заприличваше на Майкъл Джексън. И другите деца, залепили се за сцената, подържаха лъка на Кристофър. Монголецът Еди изуми дори Вероника с обертоновото си пеене. Съвършени импровизатори, снимани от много телефони и професионални апарати. Полуголи дечица не усещаха студ във вихъра на играта. Слушателите прави или насядали по земята и сламените бали не откъсваха поглед от музикантите. На всички участници Вероника дари типични за нашия край подаръци, получи поздрав и подарък и тя след концерта.

Организацията на фестивала беше отлична – като се започне от паркинга с координатори от Община Троян, и се мине през заведенията, предлагащи вкусна национална кухня – Кайзера, и щандовете за сладкиши. Децата имаха възможност да рисуват или да си купят интересни, мамещи окото играчки, а възрастните – бижута. Учителки от училището в Дебнево продаваха чанти, гривни и др. вещи с емблемата на фестивала. При тях беше кутията за дарения, в която имаше доста пари.

След последното изпълнение на бис хората без проблеми за движението си тръгнаха, а наш екип имаше удоволствието да чуе едно интервю в полунощ с Вероника и нейния учител от Италия Ренцо Руджиери. Непознат журналист с пловдивска кола изрази учудването си, че такъв световноизвестен музикант е на това място, коя е причината и попита дали ще направят в бъдеще общ проект, за което музикантите отговориха, че още не са мислили. Кой печели – дали България, че познава Руджиери, или Италия, че познава Вероника? Руджиери изрази изключителното си щастие, че е открил такъв талант като нея. По време на концерта благодари на ученичката си и на фантастичните музиканти, които изсвириха негова композиция. Записите може да чуете на следния линк: Facebook

Не спираме да ти благодарим, Вероника, в очакване на петото юбилейно издание на фестивала край река Видима! 

Ренцо Руджиери поздравява колегите си:

Поздрав за Вероника:

Интервю с Вероника и Р. Руджиери:

Споделяне

Медия

Галерия със снимки