Не отгръщаме ли евангелието?

Промени в мандатите за изборите на 2 април Промени в мандатите за изборите на 2 април Снимка: bTV

Когато започнах да пиша този материал, си помислих, че трябва да поровя, за да видя телевизионните репортажи по темата. А темата е – да намалим мандатите на ненаселените райони.

Вероятно ще успея да намеря оня запис на БНТ, в който една недоизкласила Ентелектуалка обясняваше, че е СПРАВЕДЛИВО всеки депутат да представлява ЕДНАКЪВ (РАВЕН) брой избиратели. Така ли е обаче? Наистина ли „очевидното“ е вярно? ЖОКЕР – в политиката истината обикновено е „фата моргана“.

И така. Простата аритметика показва, че най-голямото човекоскупление (каква изненада!) е София. Значи – в София ТРЯБВА, ама просто е наложително там да има повече депутатски места.

Същата тази проста аритметика показва, че е „НЕПРАВИЛНО“ в СевероЗАПАДНАЛА България да има „толкова много“ мандати. Малко хора – малко мандати. Ние, в областите Ловеч, Монтана и най-паче Видин, нямаме право на кой знае какво представителство. Щом сме допуснали да „обезлюдеем“, щом сме допуснали нашите деца да се изтеглят към големите градове и особено към столицата, значи не е лошо да ни понакажете.

Хайде обаче ей така, за разнообразие, да помислим каква е „турата“, задната страна на монетата, в която няма цифра, а се мъдри някакъв символ – като герб например. Ще приведа само два аргумента против налудничавото решение – разнопосочни при това.

Първо. Извън столицата и малкото големи и проспериращи градове остава голяма ПЛОЩ от страната. Площ, населена от упорити, трудолюбиви и съвестни български граждани. Тези хора (особено ние, по оста Ловеч–Видин) намаляват своето представителство. Намаляват хората, които познават и защитават нашите интереси. Кой депутат ще защити например видинската болница, след като вече се закрива поредното важно отделение?

Второ. При намаления брой мандати съществува риск от местно „заграбване“ на властта. Когато една партия (все едно коя – във Видин и Кърджали това ще са различни партии) е единственият представител в Парламента, тя ще има неизброими възможности за анонси към свои и/или лоялни хора). Както казва Матей (прочутият синдром „Матей“, според съответното евангелие) – който има, ще му се даде, който няма – ще му се вземе.

Значи при малък брой мандати ние ще дадем възможност на местната партия-фаворит да се окопае, да плати на своите привърженици, да смачка своите противници… Да си направи безплатна предизборна кампания за следващите избори, каквито и да са те.

Печално е, че някак си депутатите в последния парламент не се замислиха по този въпрос. Вероятно всеки си е мислил, че именно неговите хора ще спечелят на следващите избори и лично той ще е „човекът“? Значи отново всеки мисли за себе си, за личния, максимум от партийния интерес…

Хайде, хора, да обърнем монетата!

---

Ангелина Иванова, Троян

Снимка: bTV

Споделяне