Управителният съвет на СЛРД - Троян с протестна декларация

На извънредно съвещание членовете на Управителния съвет на "Сдружение ловно-рибарско дружество - Троян" приеха текст за протестна декларация във връзка със забраната за лов инфектираната зона в района Априлци, която бе въведена след установен случай на заболяло диво прасе от африканска чума в средата на август.

Декларацията е изпратена до Бойко Борисов - министър-председател и с копие до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и г-жа Ваня Събчева - Областен управител.

Ловците от троянското ловно сдружение изпълняват всички мероприятия, които са определени като ефективни мерки. Целта за разрешаване на лова е да се откриват умрели диви свине. По този начин ' "държавата ще добие реална представа за разпространението на заразата сред дивите свине и засилване на мерките за биосигурност при движение на хора превозни средства в ловностопанските райони".

Другата много основателна причина според троянските авджии е, че "Там ходят туристи, овчари, гъбари, мотористи, и др., които не спазват забраната. От друга страна, хищниците - вълци, чакали, лисици, скитащи кучета, гарвани и др., също разнасят заразата. В тези райони, където е ограничен достъпът, ще се увеличи плътността на дива свиня. Няма подхранване и тя ще започне миграция на големи разстояния, с което има вероятност да се разнесе заразата". Според заповедта на министър Танева    в инфектираните райони не трябва да има нико. Но това не се изпълнява.

Също така в "Райони, където е ограничен достъпът, ще се увеличи плътността на дива свиня. Няма подхранване и тя ще започне миграция на големи разстояния, с което има вероятност да се разнесе заразата".

Членовете на Управителния съвет настояват за втора проба на дивата свиня, заразена с африканска чума. Според тях това животно е нямало характерните белези на заболяването.

"Настояваме да отмените всички забрани за лов в района с констатирани случаи на АЧС, както и да разрешите груповия лов на дива свиня с кучета в най-къс срок при засилени мерки за биосигурност", е написано в декларацията.

Тя е подписана от председателя на сдружението Минко Акимов

Споделяне