Вероника Димитрова е новата Царица на виното

Нашата съгражданка Вероника Димитрова, която стана през 2016 г. Мис България Троян, е победител в церемонията „Царица на виното“ в Старосел, с която се поставя началото на гроздобера.

Страхотната госпожица, която е гордостта на Троян и учи „Туризъм“ в Пловдив, спечели многолюдната публика още по време на първата част на истинския спектакъл, преминала сред каменните интериори в избите на „Старосел“, съобщава агенция Стандарт на сайта си.

През втората половина от шоуто тя и другите претендентки за титлата дефилираха в разкошния зелен двор, докато местните баби извиха глас в типичните за региона песнопения, а перфектните танцьори от фолклорния състав „Етноритъм“ омаяха българи и чужденци. Момичетата заковаха погледите по бански костюми и по бели дълги роби, извезани с прекрасни шевици. С венче, сплетено от първите лозови клонки, зарязани от Трифон Зарезан, и омайни билки, брани рано сутринта на Еньовден, Вероника успешно стъпка гроздето в коменно корито, след като измиха краката ѝ по всички правила на вековната традиция.

Водещ и вдъхновител на естетското зрелище „Царица на виното“ беше топ моделът Ирен Онтева. „Този празник е апогей на тракийската култура и женска красота. Вестителката на плодородието и добрия урожай сякаш е излязла от легендите в митологията“, коментира Ирен Онтева.

Старосел е известен с открития през 2000-а година Тракийски култов храм, а във самата винарна има умалено копие на откритието на покойния вече д-р Георги Китов, прочут и като българския Индиана Джоунс.

 

*Използвани са материали от Агенция Стандарт - standartnews.com

Споделяне